Країна заощадить на молоді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країна заощадить на молоді

Кредит&Депозит
519
Минулого тижня Кабмін посилив вимоги до надання кредитів Дердфондом сприяння молодіжному житловому будівництву. Таким чином, уряд має намір заощадити коштів держскарбниці й скоротити розміри асигнувань на компенсацію процентних ставок по молодіжних позиках.
Одне з прописаних у документі нововведень - можливість надання кредитів із частковою компенсацією відсотків державою винятково тим родинам, які перебувають на квартирному обліку. Приводом для його появи стали результати перевірок КРУ й Рахункової палати. Вони показали, ряди молодих позичальників поповнились родинами, які здобували квартири в спекулятивних цілях.
Відтепер погана практика буде припинена. На пільговий кредит зможуть претендувати лише ті громадяни, які дійсно мають потребу в поліпшенні житлових умов.
Друга новація постанови - скорочення строку, протягом якого буде виплачуватися держкомпенсація з кредитів. Раніше держава бралася відшкодовувати частину процентної ставки протягом дії всього строку кредитного договору. Тепер цей період буде обмежений п'ятьма роками.
«При довгострокових кредитних договорах витрати держбюджету зростають у кілька разів. Ми підрахували, якщо погашення кредиту відбувається в перші п'ять років, то на 1 млрд грн. притягнутих банківських ресурсів з держскарбниці буде витрачено 300 млн грн. Якщо ж кредитний договір діє до 25 років, то на 1 млрд притягнутих коштів з бюджету буде виплачений майже той же мільярд. Таким чином, введення такого обмеження дозволить мінімізувати витрати держскарбниці, на чому неодноразово наполягав Мінфін», - розповів голова правління Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Валерій Омельчук. Великого лиха в цьому у фонді не бачать. Адже за статистикою більшість іпотечних позик погашаються саме в перші п'ять-шість років з моменту видачі кредиту.
Прийнятий документ також заборонив збільшувати розміри вже наданих компенсацій. Тепер у договори не можна буде вносити зміни навіть у тому випадку, якщо чисельність родини змінилася вже після того, як вона взяла кредит (раніше родини, у яких народжувалася друга дитина, могли претендувати на погашення державою процентної ставки практично повністю). «Це необхідно, щоб нові зобов'язання не виходили за рамки асигнувань», - аргументував нововведення віце-прем'єр-міністр Дмитро Табачник.
Прописані в документі правила навряд чи змінять ситуацію в сфері молодіжного кредитування, принаймні, на сьогоднішній день. Адже зараз ця програма практично припинена через відсутність грошей у фонді.
За 2006 р. молодим родинам не було надано жодного нової позики із частковою компенсацією процентної ставки, а пільгових кредитів було видано всього 150.
На думку Омельчука, ситуація може змінитися, якщо в бюджеті на наступний рік буде закладена достатня сума асигнувань (зараз проект передбачає близько 103 млн). «Цифри, закладені в держбюджет-2007, нікого не влаштовують. Зараз обговорюється можливість їхнього збільшення. І якщо будуть затверджені достатні суми фінансування, в 2007 році ми зможемо укласти 5-7 тис. нових договорів. Упевнений, що незважаючи на обмеження, ажіотаж навколо молодіжних кредитів збережеться. Адже вже зараз на квартобліку перебуває близько 100 тисяч молодих родин», - прогнозує Валерій Омельчук. Очікується, що наступного року Держфонд буде черпати ресурси не тільки з бюджету, як раніше, але й з альтернативних джерел - наприклад, розміщення облігацій
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас