Україна в десятці карїн з найбільшою корупцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна в десятці карїн з найбільшою корупцією

Кримінал
235
Україна потрапила в першу десятку країн, де найбільше поширена корупція, свідчить нове соцопитування, проведене компанією Gallup.
Навіть незважаючи на те, що методика опитування свідчить скоріше про сприйняття корупції в тій або іншій країні, а не про реальну ситуацію, Україну не вдалося здійнятися вище Камеруну, Марокко, Лівану або Росії.
Експерти The Gallup Organization запропонували жителям 101 країни світу відповісти на два простих питання: " Чи широко поширена корупція у владі Вашої країни?" і " Чи широко поширена корупція в бізнес-структурах, що діють у Вашій країні?".
При цьому, як затверджують представники дослідницького агентства, результати соцопитування об'єктивні: "Ми розмовляли з респондентами подовгу, не менше години, а питання про корупцію були тільки частиною більш широкого блоку питань. У наших співробітників була можливість зав'язати особистий контакт із людьми", - заявив старший директор Gallup Ерік Нілсен.
Отримані результати разюче відрізняються від даних інших дослідників, які вважають Gallup занадто суб'єктивної. Так, на перше місце з корупції потрапила Литва. При цьому Узбекистан набрав менше на одну позицію балів корумпованості, ніж США. Крім того, судячи з результатів опитування корупція в Афганістані менш поширена, ніж у Німеччині.
Президент фонду Індем Георгій Сатаров критично підходить до результатам опитування: "Це дослідження оцінне і відображає насамперед сприйняття корупції людьми, а не стільки саме явище, що робить індекс не цілком адекватним. При цьому в країнах з низьким рівнем політичних воль люди можуть просто боятися давати чесні відповіді".
Українці оцінюють ситуацію з хабарництвом трохи краще, ніж жителі Польщі, Лівану, Росії і Таїланду. У відношенні України результати Gallop майже не відрізняються від дані організації Transparency International, що, провівши аналогічне дослідження в листопаді 2006 року, помістила Україну на 99 місце з 163.
Рейтинг Gallup заснований на 100-бальній шкалі, де нуль – мінімально можливий рівень корупції, а 100 - максимально можливий. У першу десятку найбільш "чистих" країн увійшли: Фінляндія (12 балів), Данія і Нова Зеландія(по 21), Сінгапур (22), Саудівська Аравія (25), Великобританія, Норвегія і Швейцарія (по 36), Австралія (37) і Швеція (39). США зайняли 19-і місце (59).
Пострадянські держави розподілилися в такий спосіб: Узбекистан (18-е місце, 54 бала), Білорусія (26-і місце, 63 бала), Грузія (31-і місце, 68 балів), Естонія (37-і місце, 71 бал), Вірменія (69-і місце, 82 бала),Киргизстан (78-і місце, 84 бала), Молдова і Латвія (ділять 88-і місце, 89 балів), Росія і Україна (93-і місце, 90 балів), Литва (останнє 101-е місце, 94 бала). Для порівняння: Франція (26-і місце, 63 бала), Іран (29-і місце, 65 балів),Японія (30-і місце, 66 балів), Афганістан (34- місце, 69), Німеччина (48-е місце, 75 балів), Ізраїль (84-і місце, 87 балів).
В Gallup відзначають, що в слабко корумпованих країнах жителі більше довіряють політичному керівництву: 52% жителів у десятьох найменш корумпованих країнах проти 32% у десятьох країнах із протилежної частини списку.
Від місця в рейтингу залежить і сприйняття громадянами своєї особистої волі. 92% жителів країн, де корупція вважається рідким явищем, задоволені волею "вибирати, як розпоряджатися своїм життям". У той же час у країнах з високим рівнем корупції частка відповівших так падає до 58%.
Корупція впливає і на економічну активність людей, відзначають в Gallup. У найменш корумпованих країнах 84% громадян упевнені, що зможуть встигнути в житті за рахунок завзятої і чесної праці. Жителі ж десяти країн з кінця списку мають більш песимістичний життєвий настрой - на свої сили готові покладатися тільки 58%.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас