Ющенко: Україна зніме обмеження на експорт зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Україна зніме обмеження на експорт зерна

Аграрний ринок
138
Україна зніме обмеження на експорт зерна, введені в жовтні, повідомив президент України Віктор Ющенко в інтерв'ю агентству Bloomberg.
"Ми домовилися з урядом, що воно зніме обмеження на експорт зерна на своєму засіданні, - сказав він. - Якщо цього не станеться, я сам підпишу відповідний указ. Ми однозначно знімемо всі обмеження".
Засідання уряду, що розгляне це питання, пройде на цьому тижні. За оцінками, на українських елеваторах знаходиться близько 2 млн тонн зерна, в основному ячменя та пшениці, що чекають відправлення на експорт. Україна є сьомим найбільшим постачальником пшениці у світі.
Раніше прем'єр-міністр республіки Віктор Янукович заявляв, що уряду вдалося стабілізувати ситуацію на ринку зерна і надалі воно має намір регулювати ринок зерна винятково ринковими механізмами. Квотування зерна було введено, тому що активна реалізація українських зернових на зовнішніх ринках могла привести до їх дефіциту у середині країни.
Як повідомлялося, уряд України 11 жовтня поточного року ухвалило рішення щодо квотування експорту зерна. Зокрема, квота на експорт до кінця поточного року пшениці та суміші пшениці і жита (меслин) становить 400 тис. тонн, ячменя - 600 тис. тонн, кукурудзи - 600 тис. тонн, жита - 3 тис. тонн.
Валове виробництво зерна в Україні в 2006 році очікується в обсязі 35,1 млн тонн, у тому числі 14,3 млн тонн пшениці, 11,8 млн тонн ячменя і 6,4 млн тонн кукурудзи, що менше торішнього. Мінагрополітики вважає, що в 2006/2007 маркетинговому році країна може експортувати не більше 9,5 млн тонн зерна.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас