Атом розщеплять без Укрексіма — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Атом розщеплять без Укрексіма

Кредит&Депозит
615
Ощадбанк, Альфа-Банк (Україна) та Актив-Банк нададуть «Енергоатому» спільний кредит на 200 млн. грн. Укрексімбанк, який раніше неодноразово надавав позики з Ощадбанком, виявився «за бортом». Ощадбанк готує кредит на 200 млн. грн. для НАЕК «Энергоатом» у консорціумі з Альфа-Банком (Україна) і Активом-Банком. Про це повідомив заступник голови правління Ощадбанка Сергій Подрєзов. «Частка Альфа-Банку (Україна) у цьому кредиті - 80 млн. грн., Актив-Банку - 65 млн. грн. Процентна ставка - 13,5%. Строк, на який надана позика, - до одного року», - повідомив він.
У кредитуванні не бере участь інший державний банк - Укрексімбанк, який раніше видав ряд спільних кредитів з Ощадбанком. Торік держбанки підписали угоду про консорціумне кредитування. Однак зараз у консорціуму виникли проблеми з фінансуванням великих проектів. Справа в тому, що показник адекватності регулятивного капіталу Укрексімбанку (співвідношення регулятивного капіталу й активів, з оглядом на ризики) знизився до критичного рівня. Так, при мінімально припустимому значенні нормативу - 10% співвідношення регулятивного капіталу й активів банку на початок жовтня вже приблизно становило 11% (дані АУБ). Це змусило керівництво Укрексімбанку «пригальмувати» видачу великих кредитів.
У банку не хочуть говорити про негативну для себе тенденції - зокрема, голова правління фінустанови Віктор Капустін від коментарів із цього приводу відмовився. Але те, що Укрексімбанк має проблеми з дотриманням нормативу адекватності капіталу, підтверджують в Ощадбанку. «Наскільки я знаю, в них дійсно є така проблема», - говорить Подрєзов. Раніше про це повідомляв і голова правління Ощадбанку Олександр Морозов. «Укрексімбанк підійшов до межі адекватності регулятивного капіталу й просто не може збільшувати свій кредитний портфель фізично», - сказав він минулого тижня в інтерв'ю тижневику «Бізнес».
Оскільки Укрексімбанку поки що складно видавати позики на великі суми, навіть у консорціумі з Ощадбанком, держбанки домовилися розділити сфери кредитування в енергетичній галузі. «Тепер з Укрексімбанком ми кредитуємо тільки «Енергоринок», а з іншими банками інші проекти», — відзначає Подрєзов. Правда, ситуація може помінятися, якщо в наступному році держбанкам виділять із бюджету по 500 млн. грн. на докапіталізацію.
В Ощадбанку говорять, що вибрали як співкредиторів Альфа-Банк (Україна) і Актив-Банк через певний досвід цих банків з кредитування енергопідприємств. «Альфа-Банк (Україна) кредитував, і кредитує НАЕК «Енергоатом» окремо, - відзначає Подрєзов. - А Актив-Банк раніше з нами працював по «Енергоринку».
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас