"Газ України" призупинив поставки газу ЧАЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газ України" призупинив поставки газу ЧАЕС

Енергетика
134
"Газ України", дочірня компанія НАК "Нафтогаз України", призупинить поставки природного газу державному спеціалізованому підприємству "Чорнобильська АЕС" (ГСП "ЧАЕС") через відсутність ресурсів.
Як повідомили в департаменті реалізації та обліку природного газу "Газа України", ЗАТ "УкрГаз-Енерго", єдиний імпортер природного газу в Україну, не виділило лімітів газу "Нафтогазу України", а він, у свою чергу, - "Газу України" для поставок газу промисловим споживачам.
"Газ України" у зв'язку зі сформованою ситуаціэю повідомив "ЧАЕС" про неможливість поставок природного газу, уточнив співрозмовник агентства. Разом з тим він відзначив певний прогрес у переговорах між "Нафтогазом України" та "УкрГаз-Енерго" про виділення лімітів газу. Питання про відсутність ресурсів газу для поставок "ЧАЕС" може бути зняти з порядку денного у випадку успішного завершення цих переговорів, пояснив представник "Газа України".
Дмитро Бобро, начальник управління з питань ЧАЕС Міністерства з питань надзвичайних ситуацій і із справ захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (МНС) повідомив, що "ЧАЕС" має договір з "Газом України" на поставку газу на період до кінця 2006 року.
Він підтвердив, що "Газ України" повідомив "ЧАЕС" про неможливість продовжувати поставки газу станції через відсутність ресурсів. Бобро відзначив, що держпідприємство ще на початку місяця листопада внесло передоплату за поставки газу в листопаді.
Бобро підкреслив, що навіть повне припинення поставок газу станції "не є катастрофою". Виробничо-опалювальна котельня АЕС у відсутності природного газу може працювати на резервному паливі - мазуті, пояснив він.
Представник МНС повідомив, що котельня Чорнобильської АЕС навесні 2006 року через відсутність газу протягом 2,5 місяців працювала на мазуті. Однак робота на резервному паливі, за його словами, привела до виходу з ладу двох з трьох котелен, які пізніше були відремонтовані.
Представники "ЧАЕС" на даний момент виявилися недоступні для коментарів.
Підприємство "ЧАЕС", створене в червні 2001 року, є оператором ядерних установок однойменної виведеної з експлуатації АЕС, а також об'єкта "Укриття". Для здійснення основної діяльності ГСП має статус експлуатуючої організації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас