МВФ подтвердив прогноз зростання економіки України на 6% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ подтвердив прогноз зростання економіки України на 6%

Казна та Політика
210
Міжнародний валютний фонд (МВФ) підтвердив прогноз росту ВВП України цього року на рівні 6% у порівнянні з 5%, що очікувалися ним у вересні.
Відповідно до опублікованого на сайті МВФ доповіді за підсумками аналізу стану економіки країни, інфляція на Україні може скласти цього року понад 10%.
Експерти фонду рекомендують Нацбанку проводити більш гнучку курсову політику. Зокрема, ЦБ повинен дати можливість американській валюті коливатися без обмежень у рамках усього коридору 4,95-5,25 гривні за долар, відзначається в доповіді.
Зростання ВВП України в 2005 році сповільнився до 2,6% у порівнянні з рекордно високими 12,1% роком раніше, інфляція склала 10,3% у порівнянні з 12,3% в 2004 році.
У той же час рекомендації МВФ допоможуть Україні сповільнити темпи інфляції до 5% у середньостроковій перспективі, говориться у звіті. У таких умовах зростання економіки складе близько 4,5-5,5%.
На думку МВФ, негативними факторами для української економіки є коливання міжнародних цін на сталь, підвищення цін імпортованих енергоносіїв і політична нестабільність у країні. Саме ці показники безпосередньо впливають на темпи інфляції.
У той же час зростання припливу капіталу відображає невелике поліпшення інвестиційного клімату на Україні.
З урахуванням деякого зм'якшення валютної політики МВФ прогнозує дефіцит поточного балансу в 2006 році на рівні 5% від ВВП.
Грошова політика НБУ повинна бути спрямована на підтримку інфляції без обліку цін на енергоносії на постійному рівні.
Що стосується бюджетної політики, мета уряду - досягти бюджетного дефіциту в 2,5% від рівня ВВП. Це допоможе стабілізувати державний борг на рівні приблизно 15% від ВВП.
Проект бюджету на 2007 рік відображає оптимізм уряду щодо росту українського ВВП. За проектом, бюджетний дефіцит в 2007 році повинен скласти 2% від ВВП.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас