ВР лишила ФДМУ шансів виконати план-2007 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР лишила ФДМУ шансів виконати план-2007

Фондовий ринок
122
ВР затвердила список підприємств, які повинні бути приватизовані в 2007 р. (законопроект №2550). У відповідність із документом, передбачається продаж 595 підприємств. Передбачувана сума надходжень у держбюджет від реалізації держмайна наступного року складе 10,2 млрд грн.
Фахівці сумніваються в можливостях одержання такої суми від роздержавлення і вважають, що схеми приватизації, закладені затвердженим списком, не гарантують прозорості процесу.
Сьогодні з парламентської трибуни голова Фонду держмайна України (ФДМУ) Валентина Семенюк повідомила, що список "ґрунтувався на висновках профільних міністерств, які докладно аналізували роботу кожної галузі".
Екс-голова ФДМУ, народний депутат від "Нашої України" Олександр Бондар у черговий раз відзначив, що безпосередньо перелік підприємств для продажів не важливий. Він вважає, що більше важливо законодавчо затвердити процедурні моменти приватизації. За словами Бондаря, законопроект №2550 фактично повертає практику розробки конкурсів під конкретного покупця, що було видно під час першої приватизації ВАТ "Криворіжсталь". Так, запропоновано скасувати термін промислового інвестора і ввести поняття кваліфікаційних умов, які буде виписувати уряд.
Так само документ містить механізм повернення приватизованого майна в державну власність, коли приватному власникові може бути виплачена менша сума, за яку ним було куплено об'єкт. І не виключив, що останнє було зроблено з метою можливої третьої організації приватизації "Криворіжсталі". У цілому, із прийняттям законопроекту №2550 Україна знижує свою привабливість в очах інвесторів.
Експерти профільного управління ВР у своєму висновку із приводу законопроекту №2550 підкреслили, що затвердження переліку парламентом є недоцільним. У такій ситуації Кабмін і ФДМУ втрачають оперативності при рішенні питань щодо приватизації окремих об'єктів, які не включені в список.
Учора керівник служби соціально-економічного розвитку Секретаріату президента України Олександр Шлапак назвав занадто оптимістичної програму приватизації на наступний рік, що передбачає збільшення доходів від приватизації до 10 млрд грн. Він відзначив, що 19% всіх об'єктів номінальною вартістю 1,3 млрд грн сьогодні перебувають у стадії банкрутства, 17% об'єктів номінальною вартістю 2 млрд не корпоратизовані, що є досить серйозною проблемою, а понад 69% об'єктів вартістю 1 млрд грн - це дрібні пакети, продаж яких може не дати очікуваного результату.
Раніше Президент України Віктор Ющенко заявляв про необхідність приватизації стратегічних підприємств України. Зокрема, "Укртелекома", "Турбоатома", "Одеського припортового заводу". Ці об'єкти в списку, затвердженому сьогодні ВР, відсутні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас