Україна, Білорусія та Азербайджан побудують нафтотранспортний коридор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна, Білорусія та Азербайджан побудують нафтотранспортний коридор

Енергетика
175
Україна, Білорусія та Азербайджан будуть співробітничати в енергетичній сфері, зокрема, у контексті транспортування каспійських енергоносіїв на європейський ринок.
Можливість такого тристороннього співробітництва обговорювалася у вівторок, 28 листопада, у Мінську під час зустрічі Президента України Віктора Ющенко із президентом Білорусії Олександром Лукашенко та президентом Азербайджанської Республіки Ільхамом Алієвим. Зустріч відбулася після закінченні саміту глав СНД у Мінську.
Як повідомляє прес-служба глави Української держави, Ющенко відзначив, що співробітництво в енергетичній сфері може бути перспективним для України, Бєларусі та Азербайджану.
Зокрема, мова йде про можливості участі азербайджанських компаній і білоруських нафтопереробних підприємств у реалізації проекту Євроазіатського нафтотранспортного коридору з використанням нафтопроводу Одеса-Броди.
"Ми впевнені, що участь у подібних проектах була б цікавою і для білоруської сторони", - відзначив Ющенко.
Раніше, 23 листопада на зустрічі із представниками українських ЗМІ президент Білорусії Лукашенко закликав Україну виступати в енергетичних відносинах з Росією єдиним фронтом.
За його словами, в енергетичній сфері у двох країн "є колосальні можливості і важелі". Так, Лукашенко вважає, що якщо скоординувати тарифну політику щодо транзиту російського газу, то Бєларусь і Україна зможуть більш ефективно відстоювати свої інтереси.
Крім того, президент Білорусії запропонував Україні приєднатися до поставок каспійської нафти в Бєларусь і Європу. За його словами, Україна та Азербайджан могли б на Каспієві добувати нафта, перекачувати в Одеський порт, звідки транспортувати нафта через Білорусію (зокрема, через Мозирський НПЗ) безпосередньо європейським споживачам. За розрахунками білоруського лідера, при перекачуванні 10 млн т на рік нафти через Мозир, "ми б половину України забезпечили і південь Білорусії, і нікому б не кланялися".
Якщо Бєларусь і Україна домовляться, то це істотно змінить конфігурацію економічних і політичних відносин у регіоні. Під час візиту 20-22 листопада ц.р у Київ міністра енергетики Білорусії Олександра Озерця серед іншого велися переговори про можливу координацію нафтогазотранзитної політики Мінська і Києва.
Обидві сторони розраховують, швидше за все, зіграти на нинішній конфліктній ситуації між Росією з Польщею щодо поставок і транзиту енергоресурсів. У такий спосіб можна говорити про вибудовування "конфліктного коридору".
Росія вже котрий рік трубопроводами через Польщу ф Білорусію поставляє в європейські країни близько третини нафти і майже половину газу, що вивозять із РФ у єврозону. Плюс до тому, через Бєларусь і Польщу будується нова нитка газопроводу Ямал-Європа. Саме білорусько-польський коридор забезпечує мінімальна відстань між Росією і Європою.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас