В офшорах "відмили" 32 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В офшорах "відмили" 32 млрд грн

Казна та Політика
259
За даними Державного комітету фінансового моніторингу, за 9 місяців цього року підрозділу комітету передали в правоохоронні органи матеріали 498 справ з підозрою у відмиванні коштів. Загальна сума підозрілих транзакцій склала 32,35 млрд. грн.
Як розповів заступник глави Держфінмоніторингу Валерій Кірсанов, цього року в правоохоронні органи передано дев'ять матеріалів про операції українських резидентів з офшорними компаніями
При цьому результативність роботи фінмоніторингу поки залишається невисокої. За увесь час роботи установи в суди було передано 18 справ, збуджених за матеріалами роботи департаменту. Вироки суди винесли шести з них.
За даними Державного комітету фінансового моніторингу, офшорне інвестування залишається одним із найпопулярніших способів відмивання брудних грошей в Україні. «Дуже часто намагаються відмити гроші за допомогою інвестицій з офшорних зон, а це практично вивезені з України брудні гроші. По суті, це легалізація грошей, украдених на нашій території», - сказав начальник львівського регіонального представництва ГДержфінмоніторингу Петро Комар.
Офшорні території стабільно попадають у десятку найбільших зовнішніх інвесторів України. За даними Державного комітету статистики, Кіпр стабільно посідає друге місце за обсязами інвестування в Україну. За 2004 рік звідси в Україну надійшло близько $1 млрд., що склало 12,4% від загального обсягу зовнішніх інвестицій. За 2005 рік з Кіпру в Україну надійшло вже $1,5 млрд., що склало 9,5% від загальних інвестицій. За дев'ять місяців цього року було перераховано $2,1 млрд. - 11% від загального обсягу зовнішніх уливань.
У лютому цього року Кабінет Міністрів своїм розпорядженням виключив Кіпр зі списку територій, які Україна визнає офшорними. «Кіпр зі списку офшорів виключив першим Янукович в 2003 році. У травні 2005 року перше, що ми зробили, це знову включили Кіпр у перелік офшорних країн», - розповів екс-міністр Сергій Терьохін.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас