Росія збільшить транзиьт нафти через україни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія збільшить транзиьт нафти через україни

Енергетика
184
Київ і Москва домовилися про збільшення транзиту російської нафти через територію України. Ця домовленість була досягнута під час переговорів міністра палива та енергетики України Юрія Бойко з головою правління ВАТ "Транснафта" Семеном Вайнштоком у Москві.
Під час переговорів Бойко відзначив, що рівень стратегічного партнерства між Україною та Росією принесе користь економікам обох країн.
У свою чергу голова правління ВАТ "Укртранснафта" Ігор Кірюшин підкреслив, що в результаті двомісячних переговорів сторони домовилися про значне збільшення транзиту нафти, зокрема, через основні магістралі "Укртранснафти" - нафтопроводу "Дружба", а також напрямками Мозір-Брід-Одеса і Мічурін-Кременчук-порт Південний.
За його словами, сторони також реанімували угоду, укладена в 2004 році між "Укртранснафтой" і ТНК ВР, відповідно до якого прокачування нафти через нафтопровод Одеса-Броди в напрямку морського нафтотерміналу "Південний" передбачалася в обсязі 9 млн тонн у рік.
При цьому він додав, що зараз нафтопроводом Одеса-Броди прокачується тільки 3,7 млн тонн нафти в рік. З 1 січня 2007 року сторони домовилися про збільшення транспортування нафти через Одеса-Броди в обсяг 9 млн тонн у рік.
"Від конфронтації дві сторони перейшли до нормальної роботи", - сказав Кірюшин. Також він додав, що в результаті збільшення транспортування російської нафти через територію України в 2007 році Україна додатково одержить понад 100 млн гривень доходів.
Також Кірюшин повідомив, що найближчим часом досягнуті сторонами домовленості про збільшення транзиту нафти будуть підкріплені конкретними угодами на рівні господарюючих суб'єктів.
За даними Держкомстату, транзит нафти нафтопроводною системою України в січні-жовтні збільшився на 6,2%, у порівнянні з аналогічним періодом 2005 року. Транзит природного газу територією України в січні-жовтні скоротився на 3,8%, у порівнянні з аналогічним періодом 2005 року.
Транспортування нафти нафтопроводною системою України в січні-жовтні скоротилися на 4,8%, а газу - на 4,4%.
Держкомстат не приводить натуральні показники транзиту нафти і газу.
В 2005 році транспортування нафти через нафтопровідну систему України скоротилося на 14,9%, або на 8199,8 тис. тонн, у порівнянні з 2004 роком, до 46698,0 тис. тонн.
В 2005 році транзит природного газу через територію України скоротився на 0,5%, або на 0,7 млрд кубометрів, у порівнянні з 2004 роком, до 136,4 млрд кубометрів.
Газотранспортна система України перебуває в експлуатації ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України, а нафтотранспортна система – в управлінні ВАТ "Укртранснафта"
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас