Держдума розслідує демпінгові поставки газу в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держдума розслідує демпінгові поставки газу в Україну

Енергетика
142
Депутат Державної думи РФ Дмитро Рогозин ініціював парламентське розслідування, щоб установити, які українські підприємства платять за газ нижче загальновстановленого тарифу.
"Для вирішення своїх завдань та інтересів, безумовно, російські олігархи дають можливість українським олігархам забезпечити свої інтереси при знижених витратах. Тобто, сьогодні за газ фактично будуть платити не стільки промислові барони, скільки прості громадяни, як у Білорусії, так і в Україні", - вважає він.
Разом з тим, Рогозин відзначив, що ніяких ринкових цін на газ не існує. За його словами, це пов'язане з тим, що на даному ринку немає конкуренції, отже, основну роль грає політика замість логіки.
"Логіка зараз така: якщо ми виділяємо газ за внутрішньою ціною, то ми повинні розуміти, що ми це можемо робити тільки в тому випадку, якщо ми маємо справу із внутрішньою територією, або з територією, що прагне до об'єднання або возз'єднання з нами. Таким чином, за рахунок інших економічних пріоритетів ми компенсуємо втрати в ціні на газ. А якщо це чужа держава, із чужим інтересом, то й ціна буде демонстративно високою. Але це логіка людей, які приймають рішення на рівні державної влади, однак я не думаю, що вони думають про людей", - підсумував Рогозин.
Напередодні, в інтерв'ю провідним українським телеканалам Президент України Віктор Ющенко підкреслив, що дотепер невідомо як формується ціна на газ, що імпортується, і це несе погрозу.
"Я до сьогоднішнього дня не бачив протоколу, де була б сформована формула утворення ціни на газ, я його чекаю. Якщо це політична ціна, тоді щороку буде виникати аналогічна ситуація, що ми мали", - відзначив Ющенко. "Ми губимо прозорість у цьому питанні", - вважає глава держави.
На початку листопада 2006 року Ющенко заявив про те, що його Секретаріат відробить всі нюанси щодо україно-російської газової угоди для того, щоб сформувати щодо нього чітку позицію на засіданні Ради національної безпеки і оборони (РНБО), главою якого він є.
Оригінали газових угод, підписаних у Москві, дотепер не оприлюднені. Також не підписаний міжурядовий протокол, що гарантує на рівні держав поставки газу в Україну. Єдиною гарантією поки залишається угода комерційних структур: швейцарської "РосУкрЕнерго" і україно-російського СП "УкрГазЕнерго".
Як повідомлялося, 24 жовтня в Москві "РосУкрЕнерго" і ЗАТ "УкрГазЕнерго" підписали доповнення до договору купівлі-продажу природного газу від 2 лютого 2006року на 2006-2010р. Відповідно до документа, ЗАТ "УкрГазЕнерго" в 2007році буде поставлено не менш 55 млрд кубометрів природного газу середньоазіатського походження за ціною 130 доларів за 1 тис. кубометрів.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас