Мінекономрозвитку РФ опублікувало частину домовленостей з США із СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономрозвитку РФ опублікувало частину домовленостей з США із СОТ

Казна та Політика
132
Мінекономрозвитку РФ у понеділок опублікувало деякі домовленості з підписаного 19 листопада міністром економічного розвитку та торгівлі Германом Грефом і торговельним представником США Сьюзан Шваб протоколу про завершення двосторонніх переговорів про приєднання Росії до СОТ.
Зокрема, у повідомленні міністерства говориться, що "на переговорах зі США в повному обсязі реалізована стандартна позиція Росії, відповідно до якої жодне мито не зменшується з дати приєднання Росії до СОТ, а лібералізація тарифів з окремих позицій здійснюється протягом перехідних періодів. Ці періоди - від 1 року так 7 років. Вони враховують чутливість конкретної позиції для вітчизняних секторів промисловості".
Тарифні квоти на імпорт яловичини, свинини та м'яса птаха буде існувати в рамках нинішніх параметрів до 2009 року, після чого - після завершення переговорів із зацікавленими постачальниками - їх дія може продовжуватися. "Період продовження не обмежений і залежить від нашої позиції", - уточнюють у МЕРТ. "Якщо ж Росія все-таки вирішить відмовитися від тарифних квот, вона збереже проте достатній тарифний захист свого м'ясного ринку, що буде вище існуючої в рамках діючих квот", - відзначається в повідомленні.
Росія лібералізує також умови поставок на свій ринок деяких кормів для тваринництва та свійських тварин (у тому числі соєвих бобів, макухи, шроту), овочів, фруктів і горіхів (фісташок, арахісу, апельсинів, винограду, бананів і т.п.), в особливості овочів і фрукти у зимовий період, що не виростають у Росії. Полегшиться імпорт сировини, що бракує для харчової промисловості (наприклад, високоякісної молочної сироватки). "Це дозволить наситити споживчий ринок і забезпечити сприятливі умови для розвитку тваринництва і переробних секторів агроіндустії", - пояснюють у МЕРТ.
Залишиться незмінної загороджувальне мито на спирт, знизяться з 20% до 12% ставки мит на іноземні вина та коньяки, шампанське і віскі.
Компроміс на переговорах з питань ветеринарного контролю ґрунтується на наступних принципах. Уряд США гарантує ветеринарну безпеку продуктів, що поставляють у Росію, відповідно до принципів Міжнародного епізоотичного бюро і російських ветеринарних вимог. Російська сторона дозволяє при цих умовах везення продуктів зі США і має право перевірки американських підприємств на основі погоджених зі США процедур.
Після приєднання Росії до СОТ, після закінчення строку перехідного періоду, середньозважена ставка російських мит на сільськогосподарські товари знизиться приблизно на 3 процентних пункти. Аналогічне трипроцентне зниження відбудеться і на тарифи на везення промислових товарів.
Знизяться ставки мит на іноземні ліки і одночасно на медичне обладнання і лікарські субстанції, з яких ліки воготовляються в Росії. "Система реєстрації лікарських засобів буде наведена у відповідність із міжнародними правилами, що також знизить ціну ліків", - вважають у МЕРТ.
Будуть знижені, а в ряді випадків скасовані мита на шкіряну і хутряну сировину, на вовну і текстильну сировину. "Ці заходи є частиною програми підтримки російських текстильників і взуттьовиків", - відзначають у МЕРТ.
Залишаться практично незмінними ставки мит на готовий одяг, скло і кераміку.
Поступово за 3-4 року відбудеться зниження ставок мит і часткове відкриття ринку хімічних товарів, паперу і виробів з неї.
"Це приведе до посилення конкуренції в цих секторах, але не нанесе збитку російським виробникам", - думають у міністерстві.
"Будуть переведені на платоспроможний рівень ставки мит на взуття, побутову електроніку і електротехніку, що дозволить виключити сірі та чорні схеми імпорту в цих галузях", - відзначається в повідомленні.
Будуть помітно знижені або скасовані ставки мит на технологічне, будівельне, наукове і вимірювальне обладнання. Протягом 3 років після приєднання будуть скасовані мита на комп'ютери, засоби їхнього виробництва і елементну базу.
Досягнуто такі домовленості про умови відкриття протягом 7 років російського ринку легкових автомобілів (мита передбачається знизити з 25% до 15%) і цивільної авіатехники (з 20% до 7,5-12%), "що, з одного боку, забезпечить інтереси російських покупців і споживачів (і відповідно, американських експортерів), а з іншого боку - дозволить реалізувати великі інвестиційні проекти із створення автомобільних заводів і літаків нового покоління".
"Росія прийняла зобов'язання більш ніж із 100 секторів послуг, забезпечивши в такий спосіб стабільні і передбачувані умови роботи в Росії іноземних постачальників послуг і іноземних інвесторів", - говориться в повідомленні.
В галуззі телекомунікацій зобов'язання Росії відбивають умови доступу на ринок, передбачені чинним законодавством. У деяких випадках вони надають додаткові можливості захисту національних операторів (так, якщо буде необхідно, Росія зможе забезпечити на первісному етапі російський контроль над приватизованими операторами фіксованого зв'язку - компаніями "Зв”язоінвеста" та іншими традиційними операторами). "Зобов'язання в сфері супутникового зв'язку будуть сприяти подальшому розвитку російських телекомунікаційних компаній, гарантуючи їхній вільний доступ до послуг іноземних супутникових систем. Однак при цьому повною мірою зберігається контроль над такою сферою, як надання послуг супутникового зв'язку кінцевим споживачам та абонентам у Росії", - відзначають у МЕРТ.
"Велика увага на наших переговорах приділялося такому сектору, як аудіовізуальні послуги, що, за своєю важливості для США, зрівняємо з такими секторами, як телекомунікації і фінансові послуги. У результаті в ключових сферах аудіовізуальних послуг нам удалося погодити збалансовані і взаємовигідні умови іноземної присутності. Так, із сектору виробництва кіно- і відеофільмів, теле- і радіомовленню та іншим послугам, пов'язаним з теле- і радіомовленням, ми зможемо, якщо буде потреба, продовжити існуючу державну підтримку вітчизняних виробників. У тих секторах, де Росія приймає зобов'язання (наприклад, демонстрація кіно- і відеофільмів), зберігається також можливість застосовувати заходи щодо захисту культурного надбання і самобутності", - відзначається в повідомленні.
"Пошук компромісу із сектора фінансових послуг був найбільш важким. Ми не прийняли на себе зобов'язання із доступу на ринок прямих філій іноземних банків, а також зберегли можливість застосування 50% квот іноземної участі в банківській і страховій системі. Разом з тим ми погодилися допустити прямі філії іноземних страхових компаній через 9 років після приєднання Росії до СОТ. Зобов'язання дозволять нам застосовувати до філій іноземних страхових компаній, що працюють у Росії, всізаходи, необхідні для забезпечення фінансової стійкості такої філії, якості надаваних послуг і їх відповідності всім вимогам російського законодавства. По суті, ми зможемо застосовувати до філій таке ж регулювання, що застосовується до російських юридичних осіб, що мають ліцензію на здійснення страхової діяльності. Одночасно, ми підтвердили існуючі норми законодавства, що виключають можливість - як загальне правило - обмеження частки іноземної участі в капіталі створюваних на території Росії банків і страхових компаній. Такі обмеження будуть застосовуватися тільки відносно окремих видів страхування протягом перехідного періоду в 5 років", - говориться в повідомленні.
"Таким чином, приєднання Росії до СОТ буде працювати, насамперед, в інтересах самої Росії, її товаровиробників, інвесторів і споживачів", - роблять висновок у Мінекономрозвитку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас