"УкрГазЕнерго" відкинула звинувачення Ющенка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"УкрГазЕнерго" відкинула звинувачення Ющенка

Енергетика
205
Компанія "УкрГазЕнерго" спростовує інформацію про своє монопольне становище на ринку. У компанії завіряють, що в Україні ліцензії на поставки блакитного палива мають близько 400 підприємств.
"Із загального обсягу природного газу в ПХГ України (понад 25 млрд кубометри) ЗАТ "УкрГазЕнерго" належить лише близько 7,6 млрд кубометрів газу.
Крім "УкрГазЕнерго" власниками газу в ПХГ є кілька десятків українських постачальників, крім іншого, пов'язаних із приватними промисловими споживачами", - говориться в спеціальному прес-релізі компанії.
Також відзначається, що на сьогодні не укладені угоди на постачання природного газу з низкою підприємств, які й надалі безперебійно споживають природний газ, отриманий від приватних постачальників.
"Власники вищезгаданих підприємств, більшість із яких є офшорними компаніями, у дійсності вводять в оману громадськість і органи державної влади", - стверджують в "УкрГазЕнерго".
За інформацією ДК "Укртрансгаз", трейдерскі компанії, які поставляли газ цим підприємствам протягом 2006 року, мають у підземних газосховищах близько 3,8 млрд кубометрів природного газу, який вони придбали за цінами 2005 року (за даними Української аграрної біржі - у середньому $70 за 1000 кубометрів). Компанія допускає, що ці обсяги газу в наступному році також можуть бути використані для спекулятивних махінацій.
Раніше РНБО України назвав "УкраГазЕнерго" монополістом на ринку газу України. За словами секретаря Ради національної безпеки та оборони України Віталія Гайдука, в органи виконавчої влади були спрямовані запити для надання матеріалів щодо існуючої ситуації в галузі енергонезалежності.
РНБО також звернувся в АМКУ щодо відмови надавати природний газ 16 промисловим підприємствам компанією "УкрГазЕнерго". "Право на реалізацію 55 млрд кубометрів газу має всі ознаки монополізму. Відповідно ми маємо монополіста на ринку газу.
У нашому запиті в АМКУ коштує питання, чи використає "УкрГазЕнерго" своє монопольне положення в роботі із суб'єктами господарювання, з якими укладені договори з поставки газу", - сказав Гайдук. Він також відзначив, що від АМКУ надійшло запевняння, що РНБО буде вчасно і чітко проінформований про ухвалене рішення.
Претензії до компанії висловив і Президент України. Ющенко турбує ситуація, що склалася на початку листопада поточного року, коли вищевказана компанія, що є основним постачальником природного газу українським споживачам, всупереч раніше укладеним договорам, відмовилася надавати природний газ 16 найбільшим промисловим підприємствам України.
На думку Президента, така позиція зазначеної компанії, що фактично є монополістом на газовому ринку, несе загрозу національної безпеки країни, може привести до непередбачених негативних соціально-економічних та екологічних наслідків.
"УкрГазЕнерго" з 1 листопада ц.р. відмовилося поставляти газ 16 великим промисловим підприємствам України. Компанія мотивувала свої дії тим, що газотрейдери, близькі до цих підприємств, мають у своєму розпорядженні власні ресурси природного газу.
3 листопада Південний гірничо-збагачувальний комбінат і Дніпропетровський металургійний завод ім. Петровського подали позови в Госпсуд Дніпропетровської області, у яких жадають від "УкрГазЕнерго" поставити газ у листопаді в обсягах, певних раніше укладеними договорами. Раніше Запорізький феросплавний завод заявив про намір звернутися до суду з позовом на "УкрГазЕнерго" через невиділення ЗАТ ліміту газу на листопад.
Через відмову "УкрГазЕнерго" поставляти газ із 7 листопада зупинив виробництво другий за величиною виробник соди ВАТ "Лисичанська сода" (Луганська область).
10 листопада Миколаївський глиноземний завод і металургійний комбінат "Запорожсталь" відмовилися від поставок газу "Укргазэнерго" і перейшли на використання власного природного газу з підземних сховищ.
У той же час Кабінет міністрів відсторонився від рішення питання з поставками газу "УкрГазЕнерго".
"УкрГазЕнерго" є спільним підприємством (СП) національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" і газотрейдера "РосУкрЕнерго", що із квітня 2006 року є єдиним імпортером природного газу України. СП продає промисловим споживачам України природний газ, що купує в "РосУкрЕнерго".
Варто підкреслити, що ще на початку лютого 2006 року глава Антимономольного комітету України (АМКУ) Олексій Костусєв відзначав, що "УкрГазЕнерго" стане конкурентом "Нафтогазу" з поставок природного газу промпідприємствам України.
Костусєв повідомив, що відповідно до отриманих АМКУ документів, ситуація на українському ринку природного газу буде наступною: на сегменті ринку подачі газу промисловим підприємствам буде працювати як "Нафтогаз України", так і новостворене СП. Тобто, створення СП не приведе до істотного обмеження конкуренції.
У той же час, появу нового гравця повинно послабити монопольне положення НАК на цьому сегменті ринку. АМКУ зобов'язав учасників СП ініціювати перед відповідними держорганами введення рівних умов діяльності для "Нафтогаза України" і новоствореного СП, зокрема з питань цінового регулювання, як це вже існує для НАК, тобто ввести держрегулювання для СП шляхом установлення межевих тарифів на поставки газу.
Також учасників газового СП закликами утримуватися від будь-яких дискримінаційних дій щодо інших гравців ринку.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас