Румуни звинувачують Москву у використанні енергетики в політичних заходах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Румуни звинувачують Москву у використанні енергетики в політичних заходах

Енергетика
144
Президент Румунії Траян Бесєску заявив, що Росія використає поставки енергоресурсів у Європу як інструмент політичного тиску.
"Не виключаю ситуації, коли "Газпром" (РТС: GAZP) нам скаже: якщо ви не будете слухняними, я дам газ Китаю", - сказав він в інтерв'ю, опублікованому в п'ятницю в газеті "Московські новини".
У той же час Бесєску відзначив, що російська компанія "ніколи не зможе повністю задовольнити потреби Китаю і ЄС одночасно".
"Зараз слабке місце Європи - енергетика. Ця проблема хвороблива для Євросоюзу, тому що його імпортні потреби на 48% забезпечуються переважно з ненадійного джерела, і це ненадійне джерело - "Газпром", - заявив він.
За його словами, багато в чому це обумовлено тим, що трубопроводи проходять не тільки територією Росії і ЄС, але і через весь пострадянський простір, ураженому замороженими конфліктами, міжетнічними суперечками і дефіцитом демократії в деяких державах.
"Коли ця система проходить через зону, не контрольовану ні Російською Федерацією, ні Євросоюзом і піддану політичної нестабільності, напевно ЄС не може почувати себе в енергетичній безпеці", - підкреслив президент.
Він також негативно розцінив плани "Газпрому" взяти під контроль розподільні мережі в Середній Азії, а також транспортні інфраструктури в Україні і Білорусії. "Можна інтерпретувати ситуацію так: "Газпром" хоче максимально зменшити шанси Європи створити альтернативний спосіб постачання енергією", - підкреслив Бесєску.
Він висловив думку, що справедливі ціни будуть тільки тоді, коли в "Газпрому" будуть конкуренти.
"Інакше збережеться ситуація, у якій залежно від політичних інтересів деякі країни одержують газ за 120 доларів за тисячу кубометрів, інших - зп 220, треті - зп 180, четверті - зп 260 або 300", - відзначив румунський президент.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас