Україна очікує від Польщі участі у проекті Одес-Броди-Плоцк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна очікує від Польщі участі у проекті Одес-Броди-Плоцк

Енергетика
67
У середу, 15 листопада, в Україну із триденним офіційним візитом прибуває прем'єр-міністр Польщі Ярослав Качиньский. Про це повідомив у вівторок на брифінгу в Міністерстві закордонних справ України керівник прес-служби МЗС Андрій Дещица. Відзначимо, що Україну цікавить насамперед питання - чи буде Польща брати участь у будівництві нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька.
У рамках візиту планується проведення переговорів і зустрічей керівника польського уряду із Президентом України Віктором Ющенко, прем'єр-міністром України Віктором Януковичем, головою Верховної Ради України Олександром Морозом і з міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком.
Сторони планують обговорити широке коло питань двостороннього і багатобічного співробітництва, у тому числі - у торгово-економічній, енергетичній, транспортній і військово-технічній сферах. Також, буде розглянуте питання наступного поглиблення взаємодії в реалізації європейського курсу України. Під час візиту планується підписання головами національних частин україно-польської комісії з питань економічного співробітництва протоколу першого установчого засідання комісії.
Нагадаємо, що з української сторони комісію очолює міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, з польської - міністр економіки Польщі Петро Вожняк. Засідання комісії проходило з 13 по 14 листопада.
Відзначимо, що одним з головних питань, які будуть цікавити Україну, це підтвердження польської сторони про участь у будівництві нафтопроводу "Одеса-Броди" до Плоцка. Нагадаємо, що 7 вересня ц.р. на зустрічі прем'єр-міністрів України і Польщі глава польського уряду Ярослав Качиньский повідомив, що Польща готова добудувати нафтопровід до Плоцька. Для фінансування проекту залучать 400 млн євро позички Євросоюзу. Польський прем'єр-міністр вважає, що питання збуту транспортованої нафти виходить за рамки двосторонніх відносин Києва й Варшави. “Я підніму його під час свого візиту в США", - пообіцяв Качиньский.
Добудування нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцка є одним зі стратегічних проектів для України. 7 листопада принципова згода на участь у будівництві цього нафтопроводу висловив у Брюсселі президент Азербайджану Ільхам Алієв. За його словами, у цей час Азербайджан і Україна вже співпрацюють над оцінкою комерційної сторони цього трубопроводу, його економічних переваг і механізму дії.
Підкреслимо, що Євросоюз зараз активно шукає альтернативні джерела поставок енергоносіїв у світлі зростаючої енергозалежності від Росії. У цьому плані проект Одеса-Броди-Плоцьк розглядають у Європі як стратегічний. Про це говорилося під час жовтневого саміту Украина-ЄС, що проходив у м.Хельсінкі. За підсумками саміту глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що ЄС має намір виділити енергетичному сектору України протягом наступних 3 років близько 100 млн євро.
Нагадаємо також, що напередодні Польща наклала вето на початок переговорів між Росією і Європейським Союзом щодо нової партнерської угоди. Також Польща наполягає на ратифікації Росією Енергетичної хартії. Учора польський прем'єр-міністр заявив, що вважає виправданої позицію Польщі. На його думку, для початку переговорів російські влади повинні зняти заборону на везення РФ м'яса і сільгосппродукції з Польщі, накладений рік назад. "Польща виконала свої зобов'язання, що було підтверджено країнами ЄС, але санкції з боку Росії дотепер не скасовані. Тому ми не можемо погодитися на переговори між Росією і ЄС", - цитує слова Качиньского (C) Associated Press.
У той же час російські представники висловили здивування блокуванням Польщею затвердження главами МЗС Євросоюзу мандата на переговори з Росією за новою згодою про стратегічне співробітництво. Така заява, за повідомленням прес-служби МЗС РФ, зробив офіційний представник російського зовнішньополітичного відомства Михайло Каминін, коментуючи позицію Польщі.
РФ і Євросоюз повинні були приступитися до обговорення нового базового документа, покликаного замінити Угода про партнерство і співробітництво, підписане ще в 1997 році. У той же час сторони дотепер не домовилися про ратифікацію Енергетичної хартії, що дозволить іншим країнам безперешкодно поставляти енергоносії в Європу через російські трубопроводи.
Варто відзначити, що відповідно до попередніх результатів виборів у місцеві органи самоврядування Польщі партія братів Качиньских - президента та прем'єра "Закон і справедливість" зазнає поразки. Так, в опозиційної "Цивільної платформи" 29% відсотків голосів, у правлячої партії - 26 %. Поразка на муніципальних виборах істотно обмежить можливості братів Качиньских.
Як відомо, Росія є найбільшим експортером газу, що добувається в країнах СНД. Зокрема, "Газпром" забезпечує 1/4 європейського попиту на газ, 80% від цього обсягу доставляється через газопроводи, прокладені територією України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас