ЗИІ: НАТО вважає, що РФ має намір створити газовий картел — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗИІ: НАТО вважає, що РФ має намір створити газовий картел

Енергетика
109
Радники НАТО попередили альянс про можливе створення газового картелю з боку Росії, схожого на ОПЕК.
Заступник прес-секретаря президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що немає ніяких підстав вважати, що Росія планує створення газового картелю, повідомляє Financial Times.
Видання, не називаючи джерел, повідомляє, що посли НАТО одержали конфіденційне дослідження, у якому говориться про можливі плани створення газового картелю Росією за участю Лівії, Алжиру, Катару і країн Центральної Азії, а також можливо Ірану, щоб "використати енергетичну політику для досягнення політичних цілей, особливо у взаєминах із сусідами, такими як Грузія та Україна".
"Я думаю автори цього дослідження просто не розуміють нашої ідеї про енергетичну безпеку", - сказав Пєсков.
"Основною метою є незалежність виробників і споживачів. Тільки божевільний може припустити, що Росія буде шантажувати Європу, використовуючи газ, тому що ми такою ж самою мірою залежимо від європейських споживачів", - сказав Пєсков.
Газета відзначає,що аналітики та керівники світових енергетичних компаній ставлять під сумнів застереження НАТОвських економістів. Вони нагадують, що міжнародна торгівля природним газом ведеться на інших умовах, чим торгівля нафтою, і створення будь-якого картелю за типом ОПЕК у цих умовах тяжко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас