Світові ціни на нафту падають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни на нафту падають

Енергетика
215
Ціни світового ринку на нафту за підсумками торгів 13 листопада на провідних нафтових біржах понизилися. Офіційні ціни нафтових ф'ючерсів найближчого місяця поставки склали: у Лондоні на InterContinental Exchange Futures - IPE e-Brent Crude Futures Electronic - 59,05 (-0,66) дол./барр.; - у Нью-Йорку на New York Mercantile Exchange - Light, Sweet Crude Oil - 58,58 (-1,01) дол./барр.
Падіння нафтових котирувань відбувається на тлі зниження споживання топкового мазуту США, викликаного невеликим потеплінням у країні. За оцінками експертів, споживання тепла в північно-східній частині США, на яку доводиться приблизно 80% всіх обсягів споживання цього виду палива в країні, протягом найближчого тижня стоятиме на 26% нижче звичайного рівня, характерного для цього сезону.
Раніше, щоб зупинити падіння цін на сировину, члени Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) прийняли рішення згнизити обсяги видобутку нафти на 1,2 млн барелів у день. Однак на думку Міжнародного енергетичного агентства, реальне зниження обсягів видобутку нафти в країнах ОПЕК не перевищить 900 тис. барелів у день.
Проте, представники ОПЕК уже говорять про позитивний вплив цього рішення. Так, міністр енергетики та нафти Венесуели Рафаель Рамірес заявив, що ОПЕК удалося зупинити різке падіння цін на сировину, завдяки скороченню його видобутку. "Ми можемо сказати, що різке падіння (нафтових) цін, що мало місце, зупинено, і тепер вони знову підуть вгору", - сказав міністр. Одночасно із цим він виступив за подальше зменшення квот. "Проте, ми як і раніше вважаємо, що схвалення на майбутнім засіданні ОПЕК 14 грудня в Абудже (Нігерія) додаткового скорочення було б корисно для зміцнення стабільності на ринку", - приводить (З)Associated Press висловлення венесуельського міністра.
Рішення Організації країн-експортерів нафти про скорочення нафтовидобутку на 1,2 млн - до 26,3 млн барр./день - набуло чинності 1 листопада. Це становить близько 4,4% від поточного обсягу видобутку ОПЕК і не набагато більше 1% від світового рівня споживання нафти. Венесуела, тим часом, заявляла раніше, що вона зацікавлена в скороченні країнами картелю до кінця року обсягів нафтовидобутку додатково на 300 тис. барр./день.
В Україні за останні 10 днів ціна на паливо марки А-95 упала з 4,10 грн за 1 л до 3,65 грн. Дизельне паливо подешевіло з 3,95 грн/л до 3,6 грн/л. Як пояснив віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв, зниження цін пов'язане з ініціативою Кабміну щодо стимулювання роботи українських нафтопереробних заводів, зі збільшенням обсягів переробки нафти і випуску готової продукції українськими НПЗ, а також зі зниженням цін на нафтопродукти на світовому ринку. Клюєв відзначив, що ці домовленості не є державним регулюванням ціноутворення на ринку нафтопродуктів.
Падіння цін на нафтопродукти в Україні стало частиною світової тенденції, коли учасники Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) якийсь час штучно не знижували видобуток нафти, чим стимулювали падіння цін. Істотне падіння цін на нафтопродукти повинне привести до зниження вартості цілої низки інших товарів і послуг - насамперед транспортних, у собівартості яких значна частка доводиться на бензин і дизпаливо.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас