НБУ: Стримання інфляції на рівні до 7,5% маловірогідне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Стримання інфляції на рівні до 7,5% маловірогідне

Казна та Політика
125
Заплановане урядом України втримання інфляції в Україні в 2007 році на рівні до 7,5% - малоймовірно, а зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) на рівні 6,5% є дуже оптимістичним прогнозом, вважає виконавчий директор - глава дирекції банківського регулювання, нагляду і фінансового моніторингу Національного банку України (НБУ), екс-глава Державної податкової адміністрації України Олександр Кирєєв.
"6,5% приросту ВВП, на який орієнтується уряд, - дуже оптимістичний плановий показник. З огляду на підвищення цін на газ і комунальні послуги, темпи росту ВВП будуть значно скромніше. Інфляція на рівні 7,5% за підсумками 2007 року - також малоймовірна", - повідомив Кирєєв.
Як повідомлялося, уряд прогнозує зростання ВВП за підсумками 2006 року на рівні 5,8-6%, в 2007-м - 6,5% у порівнянні з 2,6% в 2005 році. При цьому Кабінет міністрів прогнозує зниження інфляції в 2007 році до 7,5% у порівнянні з 10,3% в 2005 році. За підсумками поточного року Мінекономіки зберігає прогноз росту інфляції на рівні до 10%.
При цьому, за словами Кирєєва, в 2007 році в країні при певних обставинах може виникнути цінова нестабільність. "Якщо, крім закладених у держбюджет 15 млрд грн дефіциту (дві третини якого уряд збирається фінансувати за рахунок сумнівних приватизаційних надходжень, адже державні пакети акцій "Укртелекома", Одеського припортового заводу, "Турбоатома" і т.п. на продаж нібито не будуть виставляти), виникнуть ще якісь фіскальні розриви, то в України будуть проблеми із ціновою стабільністю", - вважає Кирєєв.
Говорячи про бюджетні ініціативи уряду, виконавчий директор НБУ відзначив, що виділення з держбюджету в наступному році 60 млн грн на створення аграрного банку недоцільно. "60 млн грн на створення аграрного банку, заплановані в держбюджеті-2007, - це крапля в море. З таким мізерним ресурсом цей банк приречений стати кишеньковим, а не вирішувати проблеми кредитування АПК", - підкреслив Кирєєв.
Крім того, за його оцінкою, реалізація пропозиції уряду з відновлення певних пільг для спеціальних економічних зон (СЕЗ) і територій пріоритетного розвитку (ТПР) може обернутися втратами для бюджету на рівні 10 млрд грн. "Щонайменше 10 млрд грн (втратить бюджет). Я не вірю в те, що 31 грудня 2006 року уряду Януковича удасться обнести всі СЕЗ і ТПР колючим дротом, щоб унеможливити імпорт товарів зі спеціальних зон на митну територію України", - сказав Кирєєв.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас