Бендукідзе: Грузія не піде на — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бендукідзе: Грузія не піде на

Енергетика
85
Уряд Грузії не піде ні на які угоди з ВАТ "Газпром" (РТС: GAZP), пов'язані з передачею газовому концерну активів на території країни, тим паче в рамках переговорів про ціну на газ на 2007 рік, повідомив державний міністр Грузії з координації реформ Каха Бендукідзе.
За його словами, подібні угоди не можуть відбутися з двох причин. По-перше, в уряду Грузії немає впевненості в тому, що угоди, підписані з Росією, будуть ефективно виконані. "Прикладом служить двостороння угода про повітряне сполучення, що було грубо порушене Росією. І друге. Не варто робити що-небудь в умовах шантажу", - відзначив Бендукідзе.
За його словами, раніше під час переговорів з "Газпромом" обговорення теми приватизації магістрального газопроводу було пов'язане з висновком довгострокового контракту на поставку природного газу в Грузію. Крім того, у той період, коли Грузія домовлялася з "Газпромом" про ціну поставок газу в $110 за 1 тис. кубометрів, було досягнуто й угоду про те, що ціна газу буде однакової для всіх країн регіону.
"Якщо зараз ціна газу буде різною, це значить, що ця угода порушена. Це політично дуже послабить "Газпром", але якщо він вирішив поміняти свій імідж надійного партнера на виконавця політичних замовлень, то отут ми нічого не можемо зробити, хоча це дуже сумно", - заявив Бендукідзе.
У цей час переговори про поставки природного газу в Грузію в 2007 році ведуть конкретні компанії-споживачі газу, а не уряд. При цьому міністерство енергетики Грузії працює над тим, щоб у країни існували альтернативні джерела поставок газу. Виходячи із цього, відзначив Бендукідзе, не буде дивно, якщо Грузія вибере інший напрямок закупівель природного газу.
"Якщо тій або іншій компанії буде вигідно купити газ в "Газпрому", вона його купить, якщо ні, то купить в іншого постачальника за ціною, що для них буде більше прийнятної", - додав держміністр.
Як повідомлявся, "Газпром" заявив про намір з 2007 року підняти ціну на газ для Грузії до $230 за тис. кубометрів з $110 за тис. кубометрів в 2006 році. Грузія може компенсувати підвищення ціни поставок газу в республіку своїми активами, заявив глава "Газпром експорту", член правління "Газпрому" Олександр Медведєв на прес-конференції в Москві. Він не виключив, що компанія може припинити поставки газу в Грузію, якщо контракт на поставку не буде укладений.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас