ГПК: До 90% газу українського видобутку продається комерційним структурам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ГПК: До 90% газу українського видобутку продається комерційним структурам

Енергетика
201
Значна частина газу добутого в Україні продається не населенню, а комерційним структурам. При цьому частка посередників при розподілі прибутків сягає 90%. Про це повідомляє Генеральна прокуратура України, посилаючись на результати спільної перевірки дотримання законодавства в газовій сфері.
Перевірки проведені в НАК "Нафтогаз України", її дочірніх підприємствах, НАК "Надра України" і підлеглих їй суб'єктах ведення господарства, комерційних підприємствах, які займаються геологічною розвідкою і видобутком природного газу.
Було встановлено, що ВАТ "Укрнафта", всупереч чинному законодавству, протягом 2004-2006 років не поставляло природний газ власного видобутку для потреб населення. У зв'язку із цим НАК "Нафтогаз України" забезпечувала населення і бюджетні установи значно більше дорогим природним газом, отриманим за транзит від "Газпрому" і закупленим в RosUkrEnergo і ЗАТ "Укренерго". Заподіяні державі збитки склали 1,3 млрд грн. Генеральною прокуратурою України порушена кримінальна справа за ч.2 ст.364 КК України. Голові правління ВАТ "Укрнафта" винесене приписання з вимогою здійснити продаж природного газу населенню.
Також, виявлені факти незаконної видачі ліцензій і тяганини при їхньому наданні, безліцензійного видобутку газу, висновку свідомо збиткових для держави договорів про спільну інвестиційну діяльність, оренду шпар та ін. Крім того, установлено, що значна частина газу власного видобутку реалізується не населенню, а промисловим підприємствам за підвищеними комерційними цінами.
Аналогічна ситуація склалася в НАК "Надра України". Добутий дочірніми підприємствами "Полтаванафтогазгеологія" і "Чернігівнафтогазгеологія" природний газ за договорами про спільну діяльність не передається населенню, а реалізується комерційним структурам. За 9 місяців поточного року з 65,3 млн куб. м гази посередникам реалізовано 49,5 млн куб. м.
Не реалізують газ населенню і комерційні структури. На усунення виявлених порушень закону проведені заходи прокурорського реагування.
Установлено, що фінансово господарська діяльність ДК "Газ України" НАК "Натогаз України" протягом 2005-2006 р. є збитковим. У той же час, компанією протягом 2005-2006 років всупереч статутним цілям витрачено майже 2 млн грн.
Компанією протягом 2005-2006 років виявлялася на мільйонні суми благодійна допомога. На оплату юридичних послуг витрачено понад 26 млн грн. Без визначення джерел фінансування працівникам щомісяця виплачувалося до 25 різноманітних видів премій, надбавок і компенсацій, що приводить до необґрунтованого збільшення фонду заробітної плати. Заробітна плата керівників досягала десятків тисяч гривень.
ДК "Укртрансгаз" протягом 2005-2006 років незаконно списано 90 млн грн. дебіторської заборгованості.
При заборгованості перед НАК "Нафтогаз України" 237 млн грн. ДП "Газ-тепло" без відповідних погоджень і проведення тендера закуплено 18 автомобілів вартістю понад 4,7 млн грн, у тому числі 7 автомобілів (Мерседес, Ауді, Фольксваген) керівництво придбало в особисту власність за кредитні кошти підприємства. У липні - жовтні 2005 року придбані автомобілі передані в оренду ДП "Газ-тепло" і отримано 400 тис. грн. Виявлений також недолік товарно-матеріальних цінностей понад 26 млн грн.
ВАТ "Укртранснафта" протягом першого півріччя 2006 року збільшений тариф за транспортування нафти з 5 грн 35 коп. до 22 грн 80 коп. і незаконно отримане 2,4 млн грн. прибутку.
Службові особи "Чорноморнафтогаз" (АР Крим) необґрунтовано перелічили майже 3 млн дол. США кредитних коштів на депозитний рахунок одного з банків. Кошти до цього часу не повернуто, а в результаті відстрочки депозитного внеску "Чорноморнафтогаз" недоодержало 360 тис. дол. США відсотків. Прокуратурою АР Крим порушений кримінальна справа за ч. 2 ст. 364 КК України.
Національна комісія регулювання електроенергетики України при формуванні оптової ціни на природний газ, що використається для потреб населення, не проводить експертизу економічної обґрунтованості ціни на газ власного видобутку. Відсутній механізм контролю за вірогідністю витрат газодобувних підприємств і наданих НАК "Нафтогаз України" розрахунків власної ціни.
За результатами перевірок, проведеними органами прокуратури на сьогодні порушені 44 кримінальні справи, внесені 53 приписання і протесту, порушено 80 адміністративних і дисциплінарних виробництв, заявлено 15 позовів, відшкодовано в бюджет 1,5 млн грн. за забруднення навколишнього середовища і незаконне використання природних ресурсів. Направлено інформації президентові України і прем'єр-міністрові України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас