Азаров готує перехід "тіньової" економіки в напівлегальну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров готує перехід "тіньової" економіки в напівлегальну

Валюта
298
Перший віце-прем'єр-міністр України, міністр фінансів Микола Азаров заявляє, що боротися з "тіньовою" економікою не потрібно, а необхідно створювати такі умови, при яких українцям невигідно було приховувати податки і одержувати зарплату "у конвертах".
"Які методи боротьби з тіньовою економікою? Боротися з тіньовою економікою не потрібно, потрібно створювати такі умови, при яких тіньова економіка прагне стати, образно говорячи, сірою. Чорна - сікою, а сіра - світлої, - заявив Азаров. - Які умови? Насамперед, клімат відповідний податковий, адміністративний клімат, при якому було б вигідно в повному обсязі платити податки, і було б дуже невигідно приховувати ці податки, платити зарплату по-чорному".
Як сказав Азаров, уряд ще в 2004 році приступив до виконання програми для виведення економіки з тіні, однак керівники Кабінету міністрів в 2005-2006 роках цю програму згорнули.
"Програма досить проста - це зниження нарахувань на фонд оплати праці. Ми затвердили нові норми ставок на доходи фізичних осіб - досить низькі, наступним етапом було скорочення нарахувань на фонд оплати праці за соціальними внесками. І ми б це зробили, якби не надзвичайно роздутий дефіцит пенсійного фонду. От ми в 2008 році ліквідуємо бюджет пенсійного фонду. Якщо ми його ліквідуємо, то з 2008 року ми одержимо можливість далі знижувати нарахування на фонд оплати праці", - пояснив він.
За словами Азарова, наступним етапом стане перехід до накопичувальної системи, "коли кожен громадянин України буде мати накопичувальний пенсійний рахунок". "Кожен громадянин, кожен працівник не буде зацікавлений у виплаті зарплати в конверті", - сказав Азаров.
За його ствердженнями, Кабінет міністрів не збирається проводити каральних заходів, а буде створювати умови, при яких "буде поступовий перехід з тіньової економіки в напівлегальну, потім у легальну". "Вигідніше буде працювати на світлі", - відзначив перший віце-прем'єр-міністр.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас