Білорусія погрожує Росії адекватними відповідними заходами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія погрожує Росії адекватними відповідними заходами

Енергетика
208
Бєларусь, у випадку реалізації озвучених у п'ятницю російських ініціатив, буде змушена прийняти адекватні відповідні заходи, серед яких можливе різке підвищення вартості транзиту нафти, газу, автотранспорту і оренди для російських військових баз у Вілейці та Барановичах.
Таку думку висловило джерело в білоруських урядових колах, коментуючи заяви посла Росії в Бєларусі Олександра Сурікова про можливу жорсткість режиму поставок у республіку енергоресурсів.
Крім того, джерело вважає "теоретично можливим переглянути угода про визнання російської власності на магістральні нафтопродуктопроводи, оскільки Росія не виконує міжурядову угоду від 2002 року про рівні ціни на газ".
Проте, за його словами, у сформованій ситуації Білорусія буде докладати максимальних зусиль для досягнення взаємоприйнятого компромісу в питанні поставок енергоресурсів, домагаючись поетапного підвищення їхньої вартості. Він нагадав про готовність Білорусії створити цього року газотранспортне СП і про початок переговорів про міжбюджетний розподіл білоруських експортних мит на нафтопродукти.
У цілому, відзначив він, заяви про жорсткість режиму енергопостачання "дуже схожі на відкритий енергетичний шантаж з метою анексії Білорусії".
"У Росії вважають, що запропонований Білорусією режим енергопостачання істотно сповільнить темпи економічного росту в республіці і створить "принаду" для її входження до складу федерації", - сказало джерело.
При цьому він привів слова Сурікова: "Коли ми станемо Союзною державою, всі подібні питання (значне підвищення цін на енергоносії) знімемо, але тільки за обіцянку стати Союзною державою платити - вибачите".
Як повідомлялося раніше, Суріков заявив у п'ятницю в Мінську, що вартість російського газу для Білорусії з 2007 року складе не менш $140 за 1 тис. куб. м (проти $46,7 в 2006 році).
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас