Вплив на зростання економіки Грузії підпищення цін на газ буде помірним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вплив на зростання економіки Грузії підпищення цін на газ буде помірним

Енергетика
105
Можливе підвищення цін на газ російським "Газпромом" (РТС: GAZP) для Грузії в 2007 році з нинішніх $110 до $230 за тисячу кубометрів, швидше за все, зробить лише помірний вплив на реальний ріст економіки Грузії, склавши тільки 1,1% ВВП, говориться в повідомленні міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's.
Ці розрахунки зроблені на планованому обсязі імпорту газу - 1,7 млрд кубометрів в 2007 році, вартість якого з розрахунку $230 за тисячу кубометрів складе $391 млн. Це на $204 млн більше в порівнянні із планованою вартістю виходячи зі старих цін, що еквівалентно 2,9% ВВП, аргументує свої висновки агентство.
Грузинська влада, очікувала такого підвищення і вжила заходів обережності, щоб забезпечити альтернативні джерела газу, включаючи відновлення газопроводів з інших країн. Реальний вплив на економічне зростання, отже, буде значно нижче, тому що Грузія одержить 200 млн кубометрів газу, імпортованого через Південно-Кавказький газопровід в 2007 році, так само як і додаткові 50 млн кубометрів за низькими цінами - $55 за тис. кубометрів.
Більше того, один з найбільших споживачів газу в Грузії, "Сакцементі", планує використати вугілля у випадку, якщо ціни на газ збільшаться, що приведе до скорочення обсягу імпорту приблизно на 300 млн кубометрів (1% ВВП за новими цінами). Без обліку потенційного скорочення попиту в цілому, вплив підвищення цін зменшиться із зазначених 2,9% до майже 1,1% ВВП.
"Проте криза у взаєминах уряду Грузії і уряди РФ, включаючи торговельну та транспортну блокаду між двома країнами, може зробити більше серйозний вплив на економіку в цілому і збільшить політичну невизначеність. Це, в принципі, може негативно позначитися на кредитоспроможності Грузії в майбутньому", - попереджає S&P.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас