Білорусія боїться продешевити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія боїться продешевити

Енергетика
166
Заступник міністра економіки Білорусії Олег Мельников вважає, що продаж частини "Бєлтрансгаза" "Газпрому" стає безглуздої у випадку підвищення цін на газ до 200 доларів і більше за 1 тис.куб.м.
"От якщо до 200 доларів вони ("Газпром") нам газ піднімуть, то в принципі нема сенсу продавати "Бєлтрансгаз", якщо ніяких інших умов не буде", - заявив Мельников.
На його думку, "ціна продажу (50% білоруської ГТС) залежить від супутніх умов, у першу чергу, від ціни поставок газу". "Тут (при формулюванні остаточної ціни угоди ) треба оцінювати виходячи з того, що ми придбаємо і що втратимо", - додав він.
Заступник міністра також нагадав, що "після завершення оцінки "Бєлтрансгаза" банком ABN Amro піде ще один переговірний етап, а потім - договір купівлі-продажу". "Не знаю, чи встигнемо все до кінця цього року зробити. Завдання поки - вийти на позначку, там же різні вихідні дані", - сказав він.
За його словами, буде розглядатися 3 або 4 варіанти оцінки, які розрізняються ціною газу, обсягами транзиту і платою за транзит. "Оцінювач поки не ділився попередніми даними. Адже за різними методами він на різні цифри може виходити з капіталізації прибутку", - відзначив Мельников. При цьому він додав, що Бєларусь уніфікувала методику обліку балансових активів "Бєлтрансгаза" за міжнародними стандартами. За його словами, "балансова, але не ринкова вартість активів "Бєлтрансгаза" становить близько 1,3 млрд доларів".
Коментуючи можливий інтерес "Газпрому" до нафтохімічних активів Бєларусі, Мельников відзначив, що "оцінку вони без нас провести не зможуть". За його словами, рішення про можливий продаж стратегічних об'єктів буде залежати від національних інтересів Бєларусі.
"Мало хто хоче, а далі вже підходи наші пішли: що республіці це дасть і чи треба взагалі продавати", - сказав заступник міністра.
Як повідомлявся, "Газпром" улітку заявив про намір збільшити ціну поставок газу для Бєларусі в 4 рази до 200 доларів за 1 тис.куб.м, що привело до активізації переговорів про продаж йому 50% білоруської ГТС, що відповідно до міжурядової угоди передбачалося зробити в середині 2003 року. У цей час незалежну оцінку "Бєлтрансгаза" веде інвестиційний банк ABN Amro (Нідерланди).
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас