В стінах пардаменту одобрили прихід філіалів іноземниз банків в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В стінах пардаменту одобрили прихід філіалів іноземниз банків в Україну

179
Комітет Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує народним депутатам України прийняти в першому читанні проект Закону "Про внесення змін у Закон України "Про банки і банківську діяльність". Законопроектом пропонується надати іноземним банкам право відкривати на території України філії, які зможуть здійснювати банківську діяльність.
Як повідомляє Інформаційне управління Апарата Верховної Ради, положення законопроекту також спрямовані на зміну порядку відкриття банками України своїх філій на території України.
У процесі обговорення глава підкомітету з питань банківської діяльності і валютного регулювання Сергій Клюєв підкреслив необхідність проведення аналізу можливих наслідків для вітчизняних банків у зв'язку із прийняттям цього законопроекту. Тому при його доробці в другому читанні повинні бути враховані пропозиції, спрямовані на захист інтересів національних фінансових установ.
Законопроект передбачає внесення змін у закони "Про банки і банківську діяльність", "Про зовнішньоекономічну діяльність", "Про Фонд гарантування внесків фізичних осіб" і Господарський кодекс України. Так, передбачається встановити ряд умов, при яких іноземний банк має право відкривати в Україні своя філія. Зокрема, державу, у якій зареєстрований іноземний банк, повинна ставитися до держав, що приймають участь у міжнародному співробітництві в сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, а також коштів, призначених для фінансування тероризму. Статутний капітал іноземного банку повинен бути не менш 150 млн. євро, а мінімальний розмір приписного капіталу філії на момент його акредитації повинен бути не менше 10 млн. євро. Також необхідно письмове зобов'язання іноземного банку про безумовне виконання зобов'язань у зв'язку з діяльністю його філії не території України.
У пояснювальній записці до проекту відзначається, що його прийняття буде сприяти розширенню конкуренції на ринку банківських послуг, а також прискоренню вступу України у Світову організацію торгівлі (СОТ).
20 жовтня Президент України подав на розгляд Верховної Ради законопроект "Про внесення змін у Закон України "Про банки і банківську діяльність" N2402. Законопроект підготовлений з метою правового врегулювання питання про надання іноземним банкам права відкривати на території України філії, що є важливою умовою при рішенні питання про вступ України до СОТ.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас