Підвищення комунальних тарифів не має економічних підстав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення комунальних тарифів не має економічних підстав

Казна та Політика
304
Бюджет мешканців Києва суттєво схудне після розпорядження мерії про більше ніж триразове підвищення комунальних тарифів. Навіть депутати Київради не бачать економічного підґрунтя для такого різкого здорожчання.
Не бачили кияни і обіцяних публічних слухань про ціноутворення комунальних тарифів. Таким чином, мешканці столиці, які голосували за Леоніда Черновецького, відверто в ньому розчарувалися і тепер пошкодували про свій крок, розуміючи, що головні прибутки від нових тарифів отримають керівники "Київводоканалу", "Київенергохолдингу" і "Київенерго" – люди, близькі до мера.
Триразове підвищення комунальних тарифів не має економічних підстав, вважають депутати чотирьох найбільших фракцій Київради. Олександр Клюс хоча і входив до робочої групи, яка вивчала витрати енергетиків та водопостачальників, не знає, з яких причин мер Черновецький підписав наказ про збільшення платежів втричі, коли достатньо було підняти їх вдвічі.
Олександр Клюс, заступник голови постійної комісії Київради з житлово-комунального господарства, фракція БЮТ: "Не може бути, коли собівартість, наприклад, води і водовідведення 1,12 копійок і робити її 2,82. Не може бути таке, щоб рентабельність була 250%, якщо є рекомендація Кабміну, щоб рентабельність комунальних підприємств-надавачів послуг не перевищувала 12%".
Депутат Володимир Бондаренко каже, що на нараді у заступника мера Голубченка навіть знайшли надлишкових чверть мільярда гривень, які можна було виключити з тарифів, але згодом їх залишили.
Володимир Бондаренко, депутат Київради, депутатська група Віталія Кличка: "Кажуть, ми виплатимо від 30 до 100 млн. гривень тим, хто найбідніший, але ж рівень збору в Києві за тариф збільшиться на 2 млрд. Тому що сьогодні у системі енергетичного господарства міста вже не діють комунальні служби, а це є великий приватний інтерес. Запущені всілякі холдинги, де є інтереси окремих людей і в тому числі депутатів Київради, і цей інтерес реалізується шляхом підняття тарифів".
Думка Бондаренка небезпідставна, адже і "Київводоканал", і "Київенергохолдинг", і "Київенерго", які отримають зиск від підвищення цін, очолюють близькі до мера люди – його заступник Олесь Довгий та депутат Київради від Блоку Черновецького Анатолій Чуб. А структура власності цих підприємств викликає багато запитань.
Мер Черновецький не обґрунтовує триразове підвищення тарифів, а зупиняється на улюбленій тезі, що багаті мають платити за бідних.
Леонід Черновецький, мер Києва: "Губно для більшості киян буде тільки одне - що ми втратимо контроль за фінансовими ресурсами Києва и тоді не буде ні тепла, ні світла - нічого. Платить грошевые подачки Киеву со стороны людей, которые осели в Киеве и имеют очень приличные состояния – это аморально".
Аби підсолодити здорожчання, у мерії обіцяють швидше реагувати на скарги киян на послуги і навіть дозволити не платити за поганий сервіс – це у майбутньому. Цьому мало віри, бо мерія обіцяла публічно розібратися із ціноутворенням. Але кияни цього так і не дочекалися.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас