"Роснафта" може купити литовський Mazeikiu nafta — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Роснафта" може купити литовський Mazeikiu nafta

Енергетика
71
Угода із продажу литовського нафтопереробного концерну Mazeikiu nafta на межі зриву.
Крім того, що польська компанія PKN Orlen через пожежу, що відбулося на заводі, призупинила фінансування угоди, акціонери компанії ЮКОС винесли вотум недовіри генеральному директорові Mazeikiu nafta. Після його звільнення угода може бути анульована. ЮКОСу збитку це не нанесе. Купити Mazeikiu готові "Роснафта" і "Казмунайгаз".
Литовська компанія Mazeikiu nafta - найбільший закордонний актив ЮКОСа, до якого не зміг добратися конкурсний управліючий збанкрутілої компанії Едуард Ребгун. На початку 2006 року керівництво лондонського офісу ЮКОСа домовилося про продаж частки в Mazeikiu nafta польської PKN Orlen за 1,5 млрд доларів. Кошти від продажу литовського концерну повинні одержати найбільший акціонер ЮКОСа - Group Menatep Ltd. (GML) і "Роснафта".
Однак угода з поляками перебуває на межі зриву. Спочатку після жовтневої пожежі на заводі PKN Orlen відклала переговори з банками щодо фінансування угоди на невизначений термін . Через пожежу завод може переробляти лише 12 тисяч тонн сировини на добу замість звичайних 27 тисяч тонн. Представники PKN Orlen запевняли, що компанія як і раніше зацікавлена в покупці НПЗ, але їй необхідно оцінити нанесений підприємству збиток.
Тим часом чотири із семи членів правління Mazeikiu nafta, які представляють ЮКОС, у суботу 28 жовтня оголосили про недовіру гендиректору компанії Статі Нельсону Інглішу. Чим саме незадоволені члени правління, не повідомляється, однак, за даними литовських ЗМІ, представники ЮКОСа свою недовіру генеральному директорові підприємства мотивують тим, що Інгліш "за спиною власників акцій вів переговори з керівниками польської компанії PKN Orlen, які не зацікавлені в тому, щоб підприємство зараз працювало на повну потужність і підвищувало свою вартість". Все це може привести до того, що Інгліш буде звільнений, а Yukos International відмовиться від угоди з поляками.
Відповідно до процедури, передбаченої домовленостіми між урядом Литви і ЮКОСом, литовський уряд не може зняти директора. Звільнити його може тільки сама Yukos International, відзначає представник ЮКОСа Клер Девідсон. Правління розгляне питання про довіру Інглішу 5 листопада.
Розірвання договору з PKN Orlen може виявитися вигідно Yukos International і GML. Адже новий покупець може дати за цей актив більше, ніж польська компанія, думають експерти. У зв'язку із цим у числі потенційних покупців називають "Роснафту", що вже виявляла цікавість до литовського НПЗ. Цікавий саме цей покупець буде і самому заводу, адже проблеми в литовських НПЗ почалися ще до пожежі, коли з Росії через технічні проблеми на нафтопроводі "Дружба" були повністю зупинені поставки труб.
В Mazeikiu nafta входять Мажейкский НПЗ, морський термінал "Бутінге" і Біржайский магістральний нафтопровід. В 2005 році чистий прибуток компанії склала - 260 млн доларів. ЮКОС через голанську "дочку" - Yukos International UK BV контролює 53,7% акцій Mazeikiu nafta, ще 40,66% акцій належить уряду Литви.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас