Кабмін влаштує торги за бюджет-2007 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін влаштує торги за бюджет-2007

96
Кабінет міністрів і антикризова коаліція затримують прийняття законопроектів із СОТ, щоб за допомогою торгів провести закон про державний бюджет на 2007 рік. Так вважає народний депутат від Народного Руху України Василь Куйбіда.
"Мені здається, що зволікання із прийняттям цих законів (про вступ у СОТ) мотивовано Кабміном і антикризовою коаліцією не тільки тим, що є розбіжності в політичних партій антикризової коаліції, але й загальним бажанням провести закон про державний бюджет", - відзначив він. Крім того, депутат висловив підозру, що політичні партії антикризової коаліції будуть "намагатися провести торги, щоб домогтися поступок від опозиційних політичних сил, які жорстко критикували бюджет".
Куйбіда позитивно відзначив вчинок президента, що "на відміну від парламенту і Кабміну виявив волю і подав 16 законопроектів на розгляд ВР". За словами депутата, сьогодні єднальна рада не включила всі подані Президентом законопроекти на розгляд парламенту, а тільки трохи з них.
"Хоча потрібно привітати, що нарешті відбудуться парламентські слухання із СОТ в середу в 15:00, а частина поданих Президентом законопроектів буде розглядатися в четвер. Будуть розглядаті два законопроекти, внесені Кабміном і Президентом на ту саму тему, і законопроект про ФДМУ", - відзначив нардеп. Куйбіда додав, що ці дні є критичними для проходження законопроектів і завершення формування всієї необхідної законодавчої бази для вступу у СОТ.
Про те, що Кабмін намагається утримати законопроекти із СОТ заявив сьогодні і народний депутат від "Нашої України", голова підкомісії з питань економічного виміру інтеграції і співробітництва із СОТ комітету ВР із питань евроінтеграції Володимир Лановий. За його словами, уряд не подав вчасно проекти законів щодо регуляції відносин із СОТ, чим ускладнив роботу відповідних комітетів.
"Досить нелогічної є позиція уряду, що саме не подавав вчасно законопроекти щодо регуляції відносин із СОТ, а відтягнув це на кінець листопада, відтягнувши також подачу бюджету на розгляд ВР. Тепер вийшло так, коли Президент вніс від себе акти, то паралельно з'явилися і акти Кабміну", - повідомив Лановий.
За його словами, з деяких позицій є одночасно два законопроекти. Це ускладнює роботу відповідних комітетів, а також тлумачення відповідних законопроектів дорадчими радами, науково експертними радами ВР.
Разом з тим він відзначив, що самі законопроекти не складні і носять кількісно регулятивний характер.
Відзначимо,у понеділок на брифінгу перший віце-спікер ВР Адам Мартинюк заявив, що законопроекти Президента про вступ України у СОТ в точності збігаються із законопроектами, які півтора роки тому пропонував уряд Юлії Тимошенко і які не одержали підтримку парламенту. Тому Мартинюк звернувся в секретаріат ВР із проханням перевірити, що за документи запропонував Віктор Ющенко.
Тим часом, інтриги навколо законопроектів із СОТ можуть привести до того, що під кінець року Україна не встигне вступити в цю торговельну організацію. Навіть якщо всі умови, необхідні для вступу у СОТ будуть дотримані "раніше кінця лютого, коли відбудеться засідання генеральної ради СОТ, говорити про те, що раніше можемо вступити, це просто не відповідає дійсності", заявив міністр економіки Володимир Макуха.
Партія регіонів уже натякнула, що готово підтримати законопроекти із СОТ. "Можливість така є, прийняти позитивне рішення з нього, якщо прислухаються і уряд, і Мінекономіки до тих пропозиціям, які ми сьогодні вносили", - говорить координатор парламентської коаліції Раїса Богатирьова.
У той же час ввечері прем'єр-міністр Віктор Янукович повідомив, що Кабмін до грудня підготує власні законопроекти. А це у свою чергу, може означати і провал голосування за президентські пропозиції, якщо жовтогарячі не підуть на інші поступки. Наявність двох варіантів може розколоти зал, вважають у Народному русі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас