США готові підписати з Росією протокол із СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США готові підписати з Росією протокол із СОТ

143
Сполучені Штати вважають, що близькі до зняття всіх перешкод, що залишилися, на шляху підписання Москвою і Вашингтоном протоколу із СОТ. Про це заявила співробітниця офісу торговельного представника США Гретхен Хамел за підсумками переговорів, що завершилися у Вашингтоні, з російською делегацією на чолі з російським переговорщиком із СОТ Максимом Медведковим.
"Минулого тижня в нас були дуже інтенсивні переговори з російською делегацією. Ми впевнені, що близькі до вирішення питань, що залишилися, між нашими сторонами і у цей час перебуваємо в процесі консультацій", - сказала Хамел. Вона підкреслила, що переговори були "конструктивними і всебічними".
Відповідаючи на запитання, коли ж можна чекати підписання протоколу між США і Росією із приводу СОТ, Хамел відзначила, що "нашою метою залишається завершення підготовки двостороннього протоколу настільки незабаром, як це можливо". За її словами, після завершення підготовки цього протоколу, сторони звернуться до роботи над багатосторонніми переговорами для "завершення процесу прийняття" (Росії у СОТ).
Американська сторона не стала вдаватися в деталі переговорів, обмежившись загальним коментарем, що був представлений громадськості ще рік назад, у минулий приїзд Медведкова у Вашінгтона.
Глава Мінекономрозвитку Росії Герман Греф 13 жовтня заявив, що розраховує на завершення протягом двох тижнів переговорів зі США в рамках вступу у СОТ. "Я думаю, у найближчі два тижні ми повинні вийти на остаточні домовленості", - сказав міністр. Греф нагадав, що раніше Росія і США домовлялися завершити переговори до кінця жовтня.
Віце-прем'єр РФ Олександр Жуков також не виключив, що російсько-американські переговори із СОТ, як і планувалося, завершаться до кінця жовтня. "Я не виключаю такої можливості", - сказав він у бесіді з журналістам.
"Зараз переговори (зі США) щодо вступу Росії у СОТ перебувають на інтенсивній стадії", - відзначив Жуков. "Переговори йдуть у цей момент між нашими і американськими експертами", - додав віце-прем'єр, висловивши надію, що вдасться знайти взаємоприйняте рішення. При цьому Жуков не зміг назвати конкретну дату завершення переговорів щодо СОТ.
Росія завершила двосторонні переговори з 55 з 58 країн, що входять у робочу групу з приєднання Росії до СОТ. Переговірний процес триває зі США, Грузією та Молдавією.
З американською стороною залишається неурегульованим блок питань з сільського господарства: субсидії і умови доступу на російський ринок, зокрема, ветеринарний контроль поставок зі США яловичини та свинини.
У той же час, експерти у Вашингтоні сумніваються, що переговори вдасться завершити швидко.
"Між Росією і США сьогодні, на жаль, є багато гострих і невирішених питань. Це, у першу чергу, розбіжності щодо Ірану, а також неповне взаєморозуміння з виконання санкцій щодо Північної Кореї і різні підходи до Грузії і до СОТ. У зв'язку із цим представляється малоймовірним, що до кінця жовтня буде підписаний протокол", - заявив представник дослідницького інституту США Heritage Foundation, член дискусійного клубу "Валдай" Аріель Коен.
Він не виключив, що певні домовленості можуть бути досягнуті в листопаді. "Якщо обидві сторони прийдуть до взаимозадовольяючий рішень, то питання СОТ може бути вирішений", - підкреслив Коен.
Заступник директора московського Центра Карнегі Дмитро Тренін взагалі вважає, що вступ Росії у СОТ може відкластися до 2008 року, коли в США і Росії настане наступний "політичний цикл", тобто, пройдуть президентські вибори.
"Є побоювання, що процес переговорів щодо підписання протоколу між Москвою і Вашінгтоном із приводу СОТ буде припинений і відкладеться, принаймні, до наступного політичного циклу в Росії і США, тобто, до 2008 року, а то й далі", - сказав Тренін.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас