Країнам СНД запропонували створити газивий альянс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країнам СНД запропонували створити газивий альянс

Енергетика
110
Глава комітету Державної думи з енергетики, транспорту і зв'язку, президент НП "Російське газове товариство" (РГТ) Валерій Язєв виступає за створення газового альянсу за участю Росії, Туркменії, Казахстану, Узбекистану, України і Білорусії. Про це він заявив на засіданні наглядацької ради РГТ.
На думку Язєва, у майбутньому до цього альянсу міг би приєднатися Іран, у випадку, якщо буде врегульована проблема ядерної програми цієї країни. У цьому випадком на країни альянсу довелося б "50% світового газу".
"Тема надзвичайно актуальна, тому що в особі Європейського союзу ми маємо картель, що оформився, споживачів російського газу, що нав'язує нам тему ратифікації Енергетичної хартії, що не відповідає нашим інтересам, картель визначає транзитний протокол", - сказав Язєв. Він також відзначив, що інтегратором подібного альянсу повинна виступати Росія в особі ВАТ "Газпром".
Відзначимо, що Росія є найбільшим експортером газу, що добувається в країнах СНД. Зокрема, "Газпром" забезпечує 1/4 європейського попиту на газ, 80% від цього обсягу доставляється через газопроводи, прокладені через територію України.
Варто підкреслити, що Євросоюз стурбований зростаючою енергетичною залежністю від Росії. Ця тема активно обговорювалася під час неформального саміту Росія-ЄС.
Європейці в черговий раз висловили свої побоювання щодо зростаючої енергозамежності від РФ, запропонувавши їй ратифікувати Енергетичну хартію, підписану ще наприкінці 1994 року. У свою чергу президент Росії Володимир Путін знову заявив про те, що цей документ не відповідає стратегічним інтересам РФ, і в нинішньому вигляді не може бути ратифікований. Таким чином, домогтися будь-якого помітного прогресу в пошуку компромісу з питання про енергетичну політику не вдалося. Сторони залишилися кожна при своїй думці, демонструючи при цьому непохитність позиції.
23 жовтня прем'єр-міністр Чехії Мірек Тополанек на Енергетичному форумі в Празі заявив, що Росія використає енергетику як політичний інструмент для досягнення власних геополітичних цілей шляхом контролю нафтових і газових джерел і часткового контролю мережі поширення. "Цей тиск із боку Росії викликає більшу стурбованість, тому Європейський союз повинен не припиняти спроб різноманітити поставки енергоресурсів - або шляхом розробки нових нафтових і газових родовищ, або шляхом пошуку альтернативних постачальників. Я вважаю, що буде помилкою не зробити цього. Такі помилки роблять раз у сторіччя. І я думаю, що така помилка буде фатальної", - відзначив Тополанек. Він також призвав відродити атомну енергетику в Європі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас