Уряд планує надати Державній іпотечній установі свою гарантію на мільярд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд планує надати Державній іпотечній установі свою гарантію на мільярд гривень

Кредит&Депозит
187
Урядовці планують зробити те, чого намагалися не робити багато років.
Вони хочуть надати державну гарантію на мільярд гривень організації, що має статутний фонд лише 100 мільйонів. Фасадна причина ризику мільярдом – здешевити гривневі іпотечні позики пересічним українцям. Це завдання ставив ще уряд Юлії Тимошенко. Частково його виконають. А за фасадом облігаційна операція дасть змогу збагатитися кільком іноземним інвесторам та найбільшим вітчизняним банкам.
Гривневі кредити на житло можуть стати такими ж вигідними, як і доларові. Нині за позику в гривні позичальник сплачує на 3-4% більше, ніж за валютну. Уряд планує надати Державній іпотечній установі свою гарантію на мільярд гривень, після чого на цю суму випустять облігації і продадуть їх іноземним компаніям. Отримані гроші перекажуть кільком найбільшим комерційним банкам для житлових кредитів за умови повернення з відсотками.
Вадим Копилов, заступник міністра фінансів України: "Я думаю, що за 1,5-2 місяці ця процедура буде пройдена. Це дозволить поступово знизити вартість іпотечних кредитів для населення та суб’єктів господарювання і збільшити строки кредитування".
На операції свої відсотки зароблять іноземні інвестори, державна іпотечна установа та комерційні банки. Але банкіри кажуть, що і громадяни будуть у виграші, бо незабаром кредит на житло в національній валюті коштуватиме від 13 до 15% річних.
Вадим Березовик, заступник голови правління комерційного банку: "Самий головний чинник, який впливає – є бажання банків отримати найбільшу частку на ринку кредитування фізичних осіб".
Аби державі не довелося платити за афери, у разі неплатоспроможності позичальника позику повертатиме банк, а житло із збанкрутілого банку переведуть до здорової фінансової установи. До того банки мають ретельніше перевіряти доходи позичальника.
Сергій Москаленко, заступник голови правління Державної іпотечної установи: "Основным условием стандартов есть то, что жилье уже сдано в эксплуатацию, имеется справка БТИ. У нас идет как страхование самой квартиры, жизни заемщика. Банки могут осуществлять страхование самого титула, то есть принадлежности самой квартиры этому заемщику".
Завдяки дешевшим гривневим кредитам банки сподіваються знизити свою залежність від доларів та євро, які у кредитному портфелі становлять 80% і роблять уразливою вітчизняну банківську систему. А ще привабити більше клієнтів.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас