Бойко домовився з Христенко допомогти "Нафтогазу" та "УкрГазЕнерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко домовився з Христенко допомогти "Нафтогазу" та "УкрГазЕнерго"

Енергетика
113
Підсумком переговорів між главою Минтопэнерго України Юрієм Бойко та главою Мінпроменерго Росії Віктором Христенко стала домовленість про підписання до кінця 2006 року міжурядових угод про поставки в наступному році 57,5 млрд. кубометрів середньоазіатського природного газу в Україну.
Переговори проводилися в рамках засідання підкомісії з питань паливно-енергетичного комплексу комітету з економічному співробітництву російсько-української міждержавної комісії.
У прес-службі Мінпроменерго повідомили, що сторони домовилися провести інвентаризацію та аналіз діючих міжурядових угод у газовій галузі і підготувати пропозиції про внесення до них необхідних змін, а також, за інформацією джерел видання, сторони домовилися до кінця року підписати міжурядові контракти з поставки газу в Україну.
Як повідомляє джерело в Мінпаливенерго, хоча Росія більше не поставляє Україні газ і безпосередня необхідність у міжурядових договорах відпала, сторони вирішили, що договори все-таки будуть укладені. У них Росія буде гарантувати поставку середньоазіатського газу для України і ці поставки Україна зможе зарахувати як ті, що йдуть за міжурядовим договором. Як пише газета, це дозволить звільнити НАК «Нафтогаз України» та «УкрГазЕнерго» від сплати ПДВ на імпорт цього обсягу, оскільки відповідно до закону «Про державний бюджет України на 2006 рік» від сплати ПДВ при імпорті газу звільняються тільки міжурядові зовнішньоекономічні контракти.
Видання нагадує, що всі поставки газу в 2006 році здійснювалися в рамках тристороннього договору господарюючих суб'єктів - «Газпрому», «Нафтогаза» та RosUkrEnergo - у такий спосіб НАК повинна була сплатити ПДВ на суму близько 1,6 млрд грн. На думку віце-прем'єра Андрія Клюєва, це разом із забороною на реекспорт газу привело до різкого погіршення фінансово-економічних показників НАК.
Експерти видання вважають, що, підписавши міжурядові угоди, Мінпаливенерго створить формальні підстави, щоб звільнити 'Нафтогаз' і 'УкрГазЕнерго' від сплати ПДВ на імпорт даного газу.
Нагадаємо, раніше Юрій Бойко повідомляв, що на 2007 рік RosUkrEnergo (RUE) уже законтрактувала для України 42 млрд кубометрів туркменського, 8,5 млрд кубометрів казахського і 7 млрд кубометрів узбецького газу. Туркменський газ RUE поставить ВАТ «Газпром», що раніше уклало довгострокову угоду з «Туркменгазом» про покупку 162 млрд кубометрів природного газу за ціною $100 за тисячу кубометрів (див. Ъ від 6 вересня). А казахське та узбецьке паливо компанії поставлять прямо «Казмунайгаз» і «Узбекнефтегаз».
У вересні НАК «Нафтогаз України» опублікувала консолідований фінансовий звіт, відповідно до якого минулий рік найбільша компанія країни закінчила зі збитком в 1,842 млрд грн. Крім того, НАК в 2,1 рази наростила довгострокові кредитні зобов'язання. Тоді експерти заявляли, що до подібним результатів привело надмірне податкове навантаження на компанію, у тому числі завищені зобов'язання з НДС.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас