Уряд Януковича порушив Бюджетний кодекс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Януковича порушив Бюджетний кодекс

Казна та Політика
142
Розгляд законопроекту про держбюджет-2007 у першому читанні перенесене з 20 на 31 жовтня. Про це сьогодні на єднальній раді повідомив голова ВР Олександр Мороз. За його словами, таке рішення було прийнято на прохання уряду і підтримано робочою групою з роботи із законопроектом. Спікер парламенту не уточнив причини зміни графіка утвердження головного фінансового кошторису країни на майбутній рік.
Із цього приводу лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що перенесення дати голосування за держбюджет на наступний тиждень є грубим порушенням Бюджетного кодексу. Вона нагадала, що ст.41 Бюджетного кодексу передбачає проходження першого читання документа до 20 жовтня. Тимошенко вважає, що "відтягування" прийняття бюджету до кінця року приведе до голосування за нього без обговорення і ретельного аналізу.
Як повідомлялося, ВР прийняла законопроект про держбюджет-2007 до розгляду 21 вересня 2006 року. 6 жовтня Президент України Віктор Ющенко звернувся до Кабінету Міністрів із проханням доробити документ із урахуванням пропозицій глави держави. Інакше він буде змушений накласти вето на цей закон. Ющенко звернув увагу уряду на те, що проект документа у такому вигляді не створює умов для інноваційно-інвестиційного розвитку економіки, навряд чи забезпечить макроекономічну стабільність, не враховує інтереси підприємництва і не має на увазі справедливої соціальної політики.
У бюджетній історії України відзначений факт, коли головний фінансовий кошторис країни на майбутній рік був затверджений 31 грудня (в 1999 р.). Закон про держбюджет-2006 ВР прийняла 20 грудня 2005 року. В 2004 р. держбюджет-2005 парламентарії затвердили 23 грудня.
Відповідно до Конституції України проект держбюджету на наступний рік повинен бути поданий урядом у ВР до 15 вересня. Відповідно до Бюджетного кодексу, до 15 жовтня члени бюджетного комітету ВР разом з Кабміном розглядають пропозиції суб'єктів законодавчої ініціативи до проекту закону про держбюджет. Парламент повинен прийняти закон про держбюджет на майбутній рік до 1 грудня року, що передує бюджетному.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас