Україна передчуває кризу на ринку хліба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна передчуває кризу на ринку хліба

Аграрний ринок
303
Під час останнього засідання комітету з питань АПК ВР від українського уряду пролунав ряд пропозицій, які свідчать про дефіцит продзерна в країні майбутньої взимку.
Міністр агрополитики Юрій Мельник сказав, що якщо буде потреба може бути введено механізм ліцензування експорту пшениці 3,4, і 5 класів. Крім того міністра аграрної політики Юрій Лузан проінформував про вже погоджену з Мінфіном ідеї встановити з 2007 р. ставку ПДВ у галузі в межах 12%.
Експерти вважають, що зроблені заяви ні що інше як підготовка ґрунту, на якій Кабмін збирається укладати меморандум з експортерами зерна. Про те, що такий документ уряд збирається підписати із трейдерами, було сказано на минулому тижні.
"Зниження ПДВ із діючих 20% до 12% цікавить експортерів зерна", - прокоментував директор ААА Сергій Наливка. Експерт нагадав, що безпосередньо виробники хліба від сплати ПДВ звільнені. І, швидше за все, така пільга для них буде пролонгована.
Як повідомлялося, у новому МГ світовий зерновий ринок буде дефіцитним. Торік експорт пшениці з України склав 12 млн т при її врожаї 18 млн т. Урожай пшениці цього року в Україні не перевищує 15 млн т. З огляду на, те що внутрішнє споживання продзерна в країні становить 6,5 млн т, уряд цікавить зупинити обсяг експорту на рівні 6-7 млн. т. При цьому, продзерна (3,4,5 класи) можна продати на експорт не більше 3,5 млн. т. Такі параметри при сприятливій зовнішній кон'юнктурі не можуть улаштувати українських експортерів, серед яких тільки великих транснаціональних компаній налічується 8. У цей час в Україні ціна пшениці 3-го класу становить 750 грн./т. Її світова вартість коливається в межах 230-270 дол./т. Динаміка росту збережеться.
Механізму ліцензування продажу зерна на зовнішній ринок в Україні немає. Ще на минулому тижні Ю. Мельник говорив, що обмежувати таким чином експорт уряд не збирається. Те, що зараз міністр агрополітики говорить зворотне, зовсім не виходить, що ліцензії в Україні запрацюють. За наявною інформацією до введення ліцензування діяльності зернотрейдеров у кабміні активно готувалися, навіть визначили вартість самої ліцензії на рівні 750 грн., однак потужні лобі незацікавлених у них транснаціональних компаній відклало впровадження обмежень на експорт. Не виключено, що ця поступка бізнесу з боку влади, як і пропозиція скоротити ПДВ, є предметами торгу на шляху до меморандуму між ними.
У тому випадку, якщо зернотрейдери вивезуть понад 3.5 млн. т. продзерна, Україні прийде його імпортуватися.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас