Білорусія готова відмовитись від імпорту української електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія готова відмовитись від імпорту української електроенергії

Енергетика
137
Білорусія готова замінити власною електроенергією імпорт із України у випадку підвищення цін на українську електроенергію в 2007 році, повідомив радник генерального директора концерну "Бєленерго" Володимир Кордуба.
Він відзначив, що відповідно до складеного на 2006 рік контракту Україна поставить у Білорусію до 2,5 млрд квт.ч електроенергії на суму $52 млн із розрахунку $0,021 за 1 квт.ч. Однак недавно Київ заявив про готовність з наступного року підвищити для Білорусії ціни на 10-15% - до $0,0231-0,02415 за 1 квт.ч. У ході переговорів, що відбулися, білоруська сторона попередила, що в цьому випадку вона може відмовитися від імпорту.
"У випадку відмови від імпорту електроенергії з України Білорусія буде провадити власну електроенергію", - сказав В.Кордуба, уточнивши, що в цей час устаткування республіканської енергосистеми дозволяє провадити до 45 млрд квт.ч у рік.
Вцілому, підкреслив він, "відмова від імпорту електроенергії з України або ще з відкільсь для Білорусії не буде критичним".
"Сьогодні річний обсяг споживання електроенергії в республіці становить близько 36 млрд квт.ч, а обсяг виробництва власної електроенергії - близько 33-34 млрд квт.ч у рік", - відзначив радник глави концерну.
За його словами, завдяки проведеній модернізації ряду енергооб”ектов середня собівартість 1 квт.г електроенергії, виробленої на місцевих потужностях, аналогічна вартості імпортованої електроенергії. "Поки нам вигідніше імпортувати. Вигідніше купувати готовий продукт, а не купувати газ і потім виробляти електроенергію", - сказав В.Кордуба.
У той же час В.Кордуба не уточнив, як буде розвиватися ситуація у випадку підвищення в 2007 році Росією цін на природний газ, що поставляє в Білорусію. "Існують різні сценарії подальшого розвитку білоруської енергосистеми, сформовані залежно від граничних максимальних і мінімальних значень підвищення цін", - сказав він.
Як повідомлялося, наприкінці 2005 року "Укренерго" і "Бєленерго" підписали контракт про поставку в 2006 році до 2,5 млрд квт.ч української електроенергії за стабільними цінами в період його дії. Контрактом також обумовлено, що у випадку порушення однієї зі сторін його умов величина штрафних санкцій може скласти до $100 тыс.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас