МВФ: Введення євро стало б нагородою двом баотійським державам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Введення євро стало б нагородою двом баотійським державам

Валюта
147
Заступник директора європейського відділення МВФ Сьюзан Шадлер на сторінках Suddeutsche Zeitung закликаэ влади Євросоюзу більш активно стимулювати прибалтійські країни до прогресу. Наприклад, вважає вона, введення євро стало б нагородою для Естонії та Литви.
"За час після розширення Європейського союзу, що відбувся два роки тому, нові члени ЄС зі Східної і Центральної Європи вражаючим чином демонструють свій потенціал. Ріст економіки в них переважно високий, інфляція низька, різко виросли експорт і інвестиції. Звичайно, щоб кожна із цих країн досягла західноєвропейського рівня життя, зробити ще треба чимало, але цей процес іде і, як правило, у швидкому темпі - без більших витрат і, що немаловажно, з вигодою для 15 старих членів. Однак ці сприятливі тенденції - не результат автоматизму; щоб це розвиток тривав, потрібні ще більш активні дії", - пише Шадлер.
Стратегія успіху повинна будуватися на фундаментальних економічних розходженнях між новими і старими країнами-членами. Новим членам ЄС не вистачає капіталів. У результаті закриття старих виробництв періоду планового господарства середній рівень інвестицій на один працюючого становить усього лише близько 40% від рівня старих країн ЄС. Сполучення недостачі капіталів і щодо низьких зарплат означає, що інвестиції в нові країни-члени повинні приносити доход вище за середнє, указує представник МВФ.
До того ж національні заощадження в старих країнах ЄС, як правило, вище національних інвестиційних потреб. Із цього треба, що національні економіки Західної Європи постійно перебувають у пошуках прибуткових інвестиційних можливостей за кордоном. Нові члени ЄС, у яких відчувається недостача капіталів, пропонують себе в якості инвестиционно привабливих країн. Значні припливи капіталів - наприклад, в Естонію, де вони в 2005 році склали приблизно 12% ВВП - роблять цю обставину очевидним.
Витік капіталу зі старих країн-членів може спочатку потягнути за собою скорочення робочих місць у Західній Європі, визнає Шадлер. Але не можна забувати, що в остаточному підсумку перенесення виробництва допомагає підприємствам і банкам зі старих країн-членів ЄС залишатися конкурентноздатними у світовому масштабі. Це знов-таки сприяє зростанню власного виробництва й зайнятості, так що втрата робочих місць заповнює хоча б частково.
Вона вказує, що серйозні перешкоди на шляху загальної вигоди від членства в ЄС можуть виникнути в тому випадку, якщо нові країни-члени будуть проводити помилкову економічну політику. Таким чином, зникне привабливість країн для довгострокових інвестицій, яким особливо важлива стабільність у вигляді низького бюджетного дефіциту й низкою інфляції. Країни з непослідовною економічною політикою, де структурні реформи й бюджетна консолідація стають жертвами політичних розбіжностей, ризикують залишитися осторонь. Якщо окремі країни Центральної Європи й далі будуть проводити таку різну економічну політику, то очевидно, що процес наближення до рівня західних країн буде протікати у двох швидкісних режимах, причому мірилом для інвесторів стануть найбільш успішні держави.
Але й для країн, які проводять правильний економіко-політичний курс, існує ризик, пов'язаний зі швидким наближенням до рівня доходів у старих членах ЄС. Переваги тісної інтеграції ринку довгострокових капіталів міцно пов'язані з ризиком росту обмінного курсу - це неминучий побічний продукт значного припливу капіталу із країн, де ходіння має інша валюта. Звідси є тільки один вихід - включення всіх нових членів ЄС, що проводять серйозну економічну політику, у зону євро. Це відразу ж усуне всі можливі валютні ризики, причому без усякого відтоку капіталів. Уже одна тільки звістка про майбутнім незабаром введення євро викликало значний приплив капіталу, зокрема, в Естонію й у Литву. Тому нові країни-члени, якщо вони відповідають основним умовам, повинні бути швидко включені в зону євро, призиває представник МВФ.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас