RosUkrEnergo спростовує можливість зключення прямого договору на поставку газу з "Нафтогазом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

RosUkrEnergo спростовує можливість зключення прямого договору на поставку газу з "Нафтогазом"

Енергетика
170
Швейцарська компанія RosUkrEnergo спростовує можливість висновку прямого договору на поставку природного газу з НАК "Нафтогаз України", повідомив сьогодні офіційний представник RosUkrEnergo Андрій Батогів, коментуючи заяву заступника генерального директора "Газа України" ("дочка" НАК "Нафтогаз України") Івана Варги про намір "Нафтогаза України" відновити прямі закупівлі газу в RosUkrEnergo.
Нагадаємо, напередодні І.Варга заявив, що "Нафтогаз України" веде переговори про укладання договору на поставку газу прямо з RosUkrEnergo, а не через спільне з RosUkrEnergo підприємство - ЗАТ "Укргаз-енерго". І.Варга пояснив намір НАК домовиться про поставки з RosUkrEnergo тим, що контракти зі швейцарською компанією обійдуться Україні дешевше.
За словами А.Кнутова, угода Росії та України про врегулювання відносин у газовій галузі від 4 січня 2006р. передбачає створення спільного підприємства RosUkrEnergo і "Нефтегаза України" для постачання газом українських споживачів - "Укргаз-енерго", таким чином, підписання прямого договору було б порушенням даної угоди. "Ціна для України в 95 дол. за 1 тис. куб. м газу можлива за умови поставок через "Укргаз-енерго". Якщо буде мінятися система поставок, неминуче зміниться і ціна", - вказує А.Батогів. За його словами, RosUkrEnergo не бачить причин для перегляду існуючої системи поставок, що включає "Укргаз-енерго", тому що "дане підприємство працює на сьогодні передбачувано".
Коментуючи можливість поставок газу на адресу НАК через спільне підприємство "Укргаз-енерго", А.Батогів підкреслив, що збутовий підрозділ "Нафтогазу" - торговий дім "Газ України" - має заборгованість перед "Укргаз-енерго" у розмірі понад 8,6 млн дол. RosUkrEnergo як співзасновник "Укргаз-енерго" розглядає цю компанію як окремий незалежний бізнес, що не повинен кредитувати жодного із засновників. "RosUkrEnergo не жадає від СП оплати газу з передоплати або кредитування нашої компанії в будь якій формі. Тому ми вважаємо наявність заборгованості "Газа України" перед СП непропорційною", - відзначає А.Батогів.
Компанія RosUkrEnergo утворена в липні 2004р. і зареєстрована у Швейцарії. Акціонерами компанії на паритетних засадах виступили 100-процентні дочірні структури російського Газпромбанка і швейцарської компанії Raiffeisen Investment AG. Комерційну діяльність RosUkrEnergo здійснює з 1 січня 2005р. Компанія є постачальником усього імпортного газу на Україну. Рада директорів ЗАТ "АБ "Газпромбанк" 16 січня 2006р. ухвалив рішення щодо продажі 50% акцій компанії RosUkrEnergo Газпрому. У свою чергу, рада директорів газового холдингу 26 лютого 2006р. погодила придбання цього активу. 50% акцій RosUkrEnergo належить Raiffeisen Investment.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас