Євросоюз обговорить ситуацію з газом в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз обговорить ситуацію з газом в Україні

Енергетика
96
На початку жовтня у зв'язку з наближенням зимового періоду Європейська комісія і представники національних урядів обговорять ситуацію з газом, що склалася в Україні. Про це повідомив комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс.
В інтерв'ю щоденній газеті Il Corriere della Sera Пієбалгс сказав, що Росія і Україна мають намір дотримувати своїх зобов'язань щодо поставки газу країнам ЄС.
Однак ситуація зі створенням необхідних резервів в українських газосховищах залишається «загадкою», сказав він, підкресливши при цьому, що в зимовий період споживання газу як в Україні, так і у ЄС істотно зростає.
Український уряд пообіцяло, що до 15 жовтня в сховища буде закачано достатня кількість газу, але все-таки цим літом поновлення запасів почалося досить пізно, відзначив Пієбалгс.
Крім того, він помітив, що політичні відносини між Росією та Україною є «складними», а строк діючих російсько-українських контрактів на поставку газу минає 31 грудня. Комісар висловив надію, взаєморозуміння між двома країнами, яке зовсім надавно відновилося, збережеться і надалі.
Пієбалгс заявив, що в ЄС є три головних постачальники газу: Росія, Алжир і Норвегія - але він поки не може сказати, яким чином недавня угода між російською газовою монополією «Газпром» і алжирською державною енергетичною компанією Sonatrach відіб'ється на європейському газовому ринку.
Комісар додав, що Європа повинна диверсификувати поставки газу, імпортуючи його з таких країн як Азербайджан, Катар, Казахстан, Туркменістан і, можливо, Іран.
Нагадаємо, у січні Росія на короткий час припинила поставки газу в Україну, що у свою чергу викликало скорочення поставок палива в Західну Європу, тому що Україна початку несанкціонований відбір газу, що транспортує на захід її трубопроводами.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас