Підготовка Києва до опалювального сезону - на межі зриву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підготовка Києва до опалювального сезону - на межі зриву

Енергетика
141
Повторення помилок ставить на межу замерзання Київ – у столиці на межі зриву підготовка до опалювального сезону. Відключено шість котелень, на двох ТЕЦ понижений тиск, деякі мікрорайони повністю без гарячої води. Причина – “Київенерго” завинив компанії-постачальнику блакитного палива майже 74 мільйони гривень. Якщо до завтра “Газ України” не отримає всієї необхідної суми, погрожує повністю відключити енергетиків. Щоправда, кілька днів тому "Газу України" це вже не вдалося – працівники «Київенерго» силою не пустили їх на підприємство.
Борги поставили столицю України з населенням 3,5 мільйони під загрозу зриву опалювального сезону. Мінпаливенерго попередило киян, що вони можуть залишитись без тепла. Причина – незадовільні розрахунки “Київенерго”, що завинив постачальнику блакитного палива – компанії “Газ України” – майже 74 мільйони гривень.
Фахівці наголошують: Національна компанія регулювання енергетики втричі збільшила закупівельну ціну на паливо, а тарифи для споживачів залишилися незмінними. Якщо міська рада не підвищить вартості послуг водо- та електропостачання, енергетики залишаються з більшими боргами і без грошей.
Олексій Шеберстов, заступник міністра палива та енергетики України:
"Естественно, «Газ Украины» - коммерческая организация, у которой договор требует - или плати, или прекращай потребление газа. Мы повысили цены на газ и спрашивается, как мы можем не повысить цены для остальных?"
Юристи кажуть – вихід є. За відсутність гарячої води та тепла платити не треба – можна викликати представника організації, що надає послуги, або житлово-експлуатаційної контори, скласти акт, в якому зафіксують період, коли була відсутня вода. Якщо вимоги не виконують, можна звертатись до суду.
Станіслав Скрипник, адвокат:
"Позивач має право звернутися до районного суду з місця проживання до того підприємства, яке надає вказані послуги, і також залучити можна Київміськраду".
Керівництво "Київенерго" продовжує грати з журналістами в мовчанку. За них на всі питання відповідають у “Газі України”.
Ситуація з боржниками є не лише у Києві, багато міст зараз взагалі все літо без гарячої води. Але у столиці природного газу щодня споживають майже як в усій Україні. У літній період – на 85 мільйонів гривень, взимку ця сума зростає уп`ятеро. Втім, постачальники блакитного палива впевнені – повернути борги можна.
Іван Варга, перший заступник генерального директора компанії «Газ України»:
"Таку-то частину вони можуть відшкодувати за рахунок сплати населення, при чому оцінити, що населення з Києва сплачує 92%, така-то частина – за рахунок пільг і субсидій, які будуть видаватись, а от така-то частина – вона не має покриття. Місцеві органи самоврядування можуть їх відшкодувати з бюджету ".
У “Газі України” запевняють: з "Київенерго" та міською владою є домовленість. До завтра, до 11-ї години, всі борги мають погасити. В іншому випадку – повне відключення енергетиків столиці.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас