"Нафтогаз України" зриває газові діалоги України з Москвою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" зриває газові діалоги України з Москвою

Енергетика
335
Міжнародне рейтингове агентство Moody's перегляне всі рейтинги НАК "Нафтогаз України" вбік зниження. Як повідомляє агентство, можуть бути погіршені корпоративний рейтинг компанії Ва3 в іноземній валюті і пріоритетний незабезпечений рейтинг Ва2 в іноземній валюті (ці показники характеризують паперу та емітенти з точки зору спекулятивності та кредитного ризику).
Погіршення оцінки українського монополіста з транспортування газу та нафти і найбільшого добувача палива спровоковано заявою першого віце-прем'єра і міністра фінансів України Миколи Азарова. Він, як повідомлялося, на цьому тижні повідомив журналістам, що уряд має намір з'ясувати причини потенційного банкрутства НАКа. Перевірка торкнеться умов залучення кредитів (у т.ч. і для розрахунків з РосУкрЕнерго) і схем реалізації палива.
Раніше керівництво НАК "Нафтогаз України" заявило, що за підсумками поточного року компанія покаже збитки, які зможе компенсувати прибутковою роботою вже в 1-м кварталі 2007 р. 2005 р. "Нафтогаз України" закінчив із чистим прибутком 319 млн грн.
Експертів насторожує реакція Moody's на заяву першого віце-прем'єра у зв'язку з майбутніми переговорами щодо газу керівництва України в Москві. Учора міністр палива та енергетики України Юрій Бойко зробив "візит увічливості" у столицю Росії, де зустрівся з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером. Подробиці візиту не висвітлюються. Але в пресі з'явилася інформація, що наступного тижня Ю. Бойко може відвідати вже російського колегу Віктора Христенко в Сочі. Український прем'єр так само наступного тижня зустрінеться в Москві із президентом Росії Володимиром Путіним і керівником уряду країни Михайлом Фрадковим.
Крім обговорення перспективи збереження вартості газу для України в 95 дол. за тис. куб. м до кінця року, тут буде піднята тема про підписання щорічного транзитного протоколу (до міжурядової угоди 2001 р.). У документі позначають гарантії від уряду України щодо транзиту російського газу в Європу і гарантії з боку Росії на стабільні газопостачання в Україну.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас