Спочатку гроші, потім газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спочатку гроші, потім газ

Енергетика
206
В уряді підготовлений проект постанови про введення стовідсоткової передоплати за газ для населення, теплокоммуненерго та бюджетних організацій. Учора, 31 липня, цей документ був схвалений на нараді у першого віце-прем'єра Станіслава Сташевского і зараз перебуває на узгодженні в міністерствах.
Якщо постанова буде затверджено, "Нафтогаз" одержить право не поставляти газ не тільки юридичним, але й фізичним особам. Втім, експерти вважають, що постанова, після його прийняття, може бути оскаржене в суді.
На Україні існують чотири категорії споживачів газу: населення, бюджетні організації, підприємства комунальної теплоенергетики і промислові підприємства. Населення споживає близько 26 млрд кубометрів газу, 30 млрд кубометрів - промисловість, 20 млрд кубометрів - теплокомуненерго і бюджетні організації.
З 1 липня ціна на газ для бюджетних організацій становить 648 гривень, для теплоснабжающих підприємств - 686 гривень, а для населення - 444 гривень за тисячу кубометрів.
Населення оплачує 94% спожитого газу, бюджетні організації - 85%, теплокомуненерго - 78%.
Учора першого віце-прем'єра України Станіслав Сташевский провів нараду, присвячена оплаті за газ. У ньому взяли участь глави Мінпаливенерго, НАК "Нафтогаз України" і "Газа України".
У прес-службі Кабміну питання, які були розглянуті на нараді, коментували скупо: "У ході наради обговорювалися питання газового балансу України, необхідність жорсткості вимог за розрахунками споживачів за енергоносії, зменшення споживання газу і обсяги заповнення вітчизняних газосховищ".
"Проект запропонували Минпаливенерго і "Нафтогаз",- розповіли в апараті міністра Кабінету міністрів Богдана Буци.- У ньому мова йшла тільки про теплокомуненерго, бюджетниках і населення".
У документі також утримується норма, відповідно до якої всі теплокомуненерго і бюджетні організації будуть зобов'язані надавати щомісячні заявки на необхідний обсяг газу. Заявки на необхідний населенню обсяг газу будуть надавати безпосередні постачальники - облгази.
Теплокомуненерго, бюджетні організації і облгази повинні будуть оплатити 100% зазначеного в заявці газу не пізніше ніж за п'ять днів до початку місяця. Узгодження документа в міністерствах і відомствах займе близько двох тижнів.
Юристи вважають, що впровадити аналогічну схему з боку облгазів щодо населення не представляється можливим.
"Стовідсоткову передоплату можна зажадати від юридичної особи, але неможливо від фізичного,- пояснив експерт юридичної компанії "Міжнародний юридичний альянс" Володимир Бутринский.- Будь який громадянин зможе заперечити в суді такого роду рішенню, опираючись на Конституцію і закон "Про захист прав споживачів". Фізична особа не зобов'язана планувати, скільки точно споживе на місяць газу, а платити за незрозумілий обсяг ніхто не стане".
Не збираються миритися з ініціативою і в облгазах. "Звичайно, запропонований режим для нас фінансово дуже неприємний. Компанія прийде одержувати кредити і перекриватися своїми грішми,- заявили в прес-службі "Полтаваоблгаз".- Швидше за все, ми заперечимо цю ініціативу в суді".
"Нафтогаз" є монополістом, і, якщо він почне застосовувати зовсім тверді заходи, їх можна буде заперечити в Антимонопольному комітеті",- пояснив директор концерну "Міські теплові мережі" Ігор Лайтерман.
Учора начальник прес-служби АМКУ Богдан Якимюк заявив: "Спочатку треба побачити реальні дії "Нафтогазу", оскільки якщо будуть заяви з боку теплокомуненерго, то вони повинні бути аргументованими. Ми ж проаналізуємо дії "Нафтогазу" на предмет відповідності вимогам конкурентного законодавства".
Експерти відзначають, що якщо споживачі не зможуть домогтися скасування постанови, то ініціатива Кабміну приведе до зниження обсягів продажів газу.
"Своїми діями Кабмін і ініціатор передоплати Минпаливенерго доб”ються того, що ринок газу звузиться,- сказав член комітету з ПЕК Верховної ради Михайло Волинец.- Споживачів, які взагалі не платять за газ, відключать відразу, а згодом відмовляться від тих, хто платить, але із затримкою".
Як повідомлялося 31 липня, Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" повністю погасила заборгованість перед спільним підприємством "УкрГаз-Енерго", заявив голова правління "УкрГаз-Енерго" Ігор Воронін.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас