Банкіри знову піднімають межу захисту своїх вкладників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри знову піднімають межу захисту своїх вкладників

Валюта
357
Національний банк подав до парламенту законопроект, який має підвищити гарантовані виплати через банкрутство банків до 50 тисяч гривень.
За шість років суму відшкодування вже підвищували сім разів. Зростання у 100 разів всього за 6 років, щоправда, для цього ще потрібна згода Верховної Ради. Поки грішми українців стурбований Нацбанк. Чи то допекли збанкрутілі пікетувальники, чи то вчасно згадали, що люди - потенційні донори банківської системи
Олександр Савченко, заступник голови НБУ: "Основним кредитором української економіки є фізособи. Вони інвестують в економіку в 10 разів більше, ніж всі закордонні іноземні інвестиції. Навіть наші заробітчани на рік привозять доларів більше, ніж прямі іноземні інвестиції, в декілька разів".
Відповідатиме за виплати Фонд гарантування вкладів. Запорука його фінансової спроможності – кошти, накопичені на рахунку. На вкладників семи збанкрутілих банків, які отримували по 15 тисяч, пішло 190 мільйонів гривень. Залишилось ще 774 мільйони.
Михайло Гребеник, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізосіб: "Не може бути відірвана межа гарантованої суми від фінансових можливостей фонду та стану банківського сектору. Стосовно використання, абсолютно правильно, кошти працюють на державу. Чому? Тому що ми активно кредитуємо на ринку державних цінних паперів".
Суми на рахунках фонду лише зростатимуть, бо банки відрахувують по чверті відсотка від обсягів накопичених депозитів. Чверть свого прибутку обіцяє спрямувати на гарантії і НБУ, але на це має погодитися уряд.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас