Відставка глави ЮКОСА обвалива акції компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відставка глави ЮКОСА обвалива акції компанії

Фондовий ринок
156
На тлі заяви глави НК "ЮКОС" Стівена Тіді про відставку котирування акцій нафтової компанії на ФБ ММВБ впали більш ніж на 20%. За станом на 13:03 мск котирування знизилися на 22,84% - до 22,3 руб. за акцію. У РТС перша угода щодо паперів компанії пройшла в 12:58 мск за ціною 0,85 дол. за акцію (-20,56%).
Вартість цінних паперів компанії істотно знижується і на європейських біржах. Так, на Франкфуртской біржі акції Юкоса впали більш ніж на 22%. За станом на 14:01 за київським часом котирування знизилися на 22,41% - до 2,7 євро за одну ADR.
На Берлінській біржі котирування ADR НК "ЮКОС" опустилися менш відчутно: за станом на 14:00 за київським часом одна ADR компанії там коштувала 2,71 євро (-10,32%).
Тим часом на вартість акцій, безумовно, впливає й майбутня ліквідація компанії. Тимчасовий керуючий компанії Едуард Ребгун повідомив під час зборів кредиторів, що загальна сума заборгованості НК "ЮКОС" перед кредиторами дорівнює 258 млрд 841 млн руб. Виходячи із цього Е.Ребгун заявив про неможливість фінансового реструктурування компанії, що означає лише одне - ліквідацію Юкоса.
Сьогодні глава НК "ЮКОС" Стівен Тіді подав у відставку, про що він оголосив напередодні засідання комітету кредиторів компанії, що проходить у ці хвилини. Збори проводить Е.Ребгун. Як очікується, буде організована пряма відеоконференція з Лондоном, де перебуває С.Тіді.
До порядку денного включені питання: про введення щожо Юкоса фінансового оздоровлення й зовнішнього керування, про звернення до Арбітражного суду із клопотанням про визнання компанії банкрутом, про кандидатури арбітражного керуючого та розмір винагороди, а також про саморегульовану організацію, що повинна буде представити в Арбітраж кандидатури арбітражних керуючих.
У разі якщо план фінансового оздоровлення влаштує кредиторів, вони можуть звернутися в суд із проханням про введення в Юкосі процедури фінансового оздоровлення. У противному випадку буде запущена процедура банкрутства Юкоса, альтернативою якої може стати введення зовнішнього спостереження.
Нагадаємо, Арбітражний суд визнав обґрунтованими вимоги 30 кредиторів Юкоса на загальну суму близько 492 млрд руб. Найбільшими кредиторами компанії є Міжрегіональна інспекція N1 ФНС (353,7 млрд руб.) і "Юганскнефтегаз" (109 млрд руб.).
Рахунки та акції Юкоса і його найбільших "дочок" у цей час арештовані, більша частина коштів, які на них надходять вилучаються для погашення податкової заборгованості. Численні податкові претензії пред'являлися Юкосу з кінця 2003р. Компанія оцінює сумарний обсяг податкового боргу в 27,5 млрд дол., для його погашення в грудні 2004р. за 9,35 млрд дол. було продано основне видобувне підприємство компанії - ВАТ "Юганскнефтегаз". Московський арбітражний суд 28 березня ц.р. ввів у компанії процедуру спостереження, тимчасовим керуючим компанії був призначений Е.Ребгун. 1 серпня 2006р. арбітраж Москви розгляне справа про банкрутство компанії по суті.
Представлений Е.Ребгуну план фінансового оздоровлення передбачає формування грошового фонду для розрахунку із кредиторами. У фонд планується акумулювати як мінімум 8,8 млрд дол. від продажу ряду непрофільних активів НК. Так, ЮКОС розраховує продати 20% акцій "Сибнефти" приблизно за 4,2 млрд дол., привілейовані акції "Юганскнефтегаза" - за 3,6 млрд дол. й активи "Арктикгаза" - за 1,1 млрд дол. Крім того, ЮКОС має намір у рахунок боргу в розмірі 2,45 млрд дол. передати "Юганскнефтегазу" більше 12,5% своїх акцій у другій половині 2006р. Сам ЮКОС оцінює пакет акцій в 20,6 млрд.долл.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас