Дороговизна комірційної нерухомості в Україні компенсується її високою доходністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дороговизна комірційної нерухомості в Україні компенсується її високою доходністю

Нерухомість
246
Високий прибуток у порівнянні з ринками Центральної та Західної Європи є одним з головних факторів, що спонукують іноземних інвесторів звертати увагу на український ринок комерційної нерухомості. Таку думку висловила глава Відділу торговельної нерухомості компанії "Colliers International" (Україна) Галина Малиборская.
За словами експерта, незважаючи на те, що з боку кваліфікованих іноземних інвесторів помітна значна зацікавленість у придбанні прибуткових активів, прірва, що існує між ціновими очікуваннями покупців і продавців, продовжує робити свій домінуючий вплив, приводячи, згодом, до обмеженої кількості інвестиційних продажів на ринку.
"Власники першокласних офісних будинків у Києві виставляють свої активи на продаж за цінами, що відображає початковий рівень прибутковості в розмірі 10-12%, тоді як інвестори розраховують на 11-14% за кращі активи на ринку. Через таку ситуацію з першокласними активами, деякі інвестори готові взяти на себе додаткові ризики відносно об'єктів менш якісних або проектів забудови, здатних приносити більше високу прибутковість", - говорить Г.Малиборская.
В 2005 році на київському ринку нерухомості була зафіксована одна інвестиційна угода в сегменті офісної нерухомості та одна - у сегменті торговельної нерухомості. Очікується, що кількість транзакцій зросте, як тільки на ринку будуть виставлені на продаж об'єкти інвестиційного рівня.
Що стосується нинішніх переваг, то, за словами Г.Малиборской, на даному етапі інвестори найбільше проявляють зацікавленість до сегментів офісної та торгівельної нерухомості, де вже є продукти інвестиційного рівня. На противагу цьому, промисловий сектор ринку нерухомості представляє, в основному, ті девелоперські можливості, де відсутність якісних продуктів неминуче приводить до інтересу, що попереджає, девелоперів.
Про те, що Україна є країною з більшими можливостями як для вкладення капіталу, так і для одержання доходів із цих вкладень неодноразово говорив і Віталій Бойко, заступник генерального директора консалтингової компанії "Українська торговельна гільдія". За його словами, на відміну від Москви, де ціна входження в бізнес нерухомості дуже висока, у Києві це можуть бути набагато менші гроші, а прибутковість об'єктів нерухомості в Києві як і раніше випереджає прибутковість у Москві.
Так, за даними "Української торговельної гільдії", прибутковість торговельної нерухомості в Києві становить 20% (при витратах 750 у.е./м кв.), у Москві - 14% (900 у.е./м кв.), прибутковість офісної нерухомості в Києві - 18% (650 у.е./м кв.), у той час як у Москві - 10 % (1100 у.е./м кв.).
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас