"Роснефть" переоцінила себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Роснефть" переоцінила себе

Фондовий ринок
255
Перший день торгів акціями "Роснефті" на лондонській біржі принесло легке зниження курсу на один цент від первісних 7,55 дол. за акцію. Інвестори, що чекали великого стрибка, розчаровані, але аналитики впевнені, що сильно падати в ціні "Роснефть" не буде.
Учора протягом першої години торгів акції пішли вгору, досягнувши позначки в 7,58 дол., однак потім почали падати в ціні, пройшовши позначку в 7,5 дол. До кінця дня знову намітився підйом, але підсумкова позачка за день - 7,54 дол.
Перший день торгів показав, що скандал, навколо виходу "Роснефті" на світовий фондовий ринок, не зміг підірвати репутації її цінних паперів. Напередожні не увінчалася успіхом спроба Юкоса блокувати IPO, посилаючись на сумнівну процедуру продажу "Юганскнефтегаза", що став основою нафтової бази "Роснефти".
Деякі оглядачі відзначають політичну складову виходу на ринок: мовляв "Роснефти" було потрібно підвести риску в історії з продажем "Юганска". І вихід на ринок цю рису підвів.
Втім, бенефіс акцій більшим успіхом, на думку оглядачів, назвати не можна. "Роснефть" оцінила себе дорожче, ніж ЛУКОЙЛ - найбільшу нафтову компанію в Росії, що випереджає "Роснефть" і за обсягами розвіданих запасів нафти на родовищах, і за потужністю в галузі перегонки нафти. Консультанти звичайно радять, які виходять на фондовий ринок встановлювати первісну ціну акцій так, щоб створити ажіотаж і закріпити у свідомості інвесторів ідею про успіх новачка. У випадку з "Роснефтью" цього не відбулося.
За даними торгів у Лондоні та Москві відомо, що близько третини власників акцій становлять міжнародні інвестори в США, Європі й Азії, близько 60% - нафтові компанії в Росії й за рубежем. 4% акцій розкупили приватні російські інвестори. Найбільший пакет акцій з виставлених на торги (13% ) - у малайзійської нафтової компанії Petronas, що купила цінних паперів на 1,1 млрд дол. BP, уже пов'язана з "Роснефтью" через свою дочірню фірму в Росії, купила акцій на 1 млрд дол. Китайська державна нафтокомпанія CNPC виклала 500 млн дол. 300 млн дол. за купівлю акцій "Роснефті" витратив Роман Абрамович.
Що буде з акціями "Роснефти" далі, покажуть торги. Однак аналітики вважають, що Кремль навряд чи допустить значне падіння курсу цінних паперів. "Якщо раптом піде скидання акцій, то я впевнений, що кого-небудь із численних російських олігархів попросять прикупити акцій на 100-200 млн дол., щоб підтримати планку", - заявив керуючий хеджевого фонду Nikitsky Russia Эрик Краус.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас