Експерти: 32% української економіки - у "тіні" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: 32% української економіки - у "тіні"

Казна та Політика
127
Рівень тіньової економіки в Україні за підсумками першого півріччя 2005 року збільшився до 32% стосовно офіційного обсягу валового внутрішнього продукту (ВВП), тоді як у першому кварталі рівень "тіні" вдалося зменшити до 28-29% у порівнянні з 35% - у першому півріччі 2004 року. Такі оцінки Мінекономіки наводяться в аналітичній записці, підготовленій групою експертів у рамках складання консенсус-прогнозу макропоказників на 2005-2006 роки.
"Наявність невирішених проблем в економіці не сприяло закріпленню тенденцій до скорочення тіньового сектора", - констатують експерти. На їхню думку, серед причин цього - погіршення підприємницького середовища після масштабних змін у законодавстві в ході внесення змін до держбюджету-2005, наслідком чого стало і скорочення приросту іноземного капіталу в Україну.
За даними експертів, переплати податків, зборів обов'язкових платежів до зведених бюджетів на 27 вересня цього року становили 15,7 млрд. грн., що у 1,5 рази перевищує показник на початок року, тоді як обсяги простроченої заборгованості із відшкодування ПДВ збільшилися до 2,6 млрд. грн. "Тобто, практично соціальні виплати поточного року здійснюються за рахунок вилучення коштів підприємств, зростання державних боргових зобов'язань і скорочення вкрай важливих бюджетних витрат для підтримки в належному стані важливих інфраструктурних об'єктів", - йдеться в аналітичній записці.
Експерти також зазначають істотне уповільнення темпів приросту інвестицій в основний капітал: з 32,2% - у першому півріччі 2004 року до 8,5% відсотків - у січні-червні 2005 року. При цьому в структурі інвестицій за джерелами фінансування значно зменшилася (на 6,7 процентні пункти) питома вага коштів державного і місцевого бюджетів на капіталовкладення.
У записці також відзначається, що ревальвація реального обмінного курсу гривні за вісім місяців цього року на 14,1% знизила конкурентноздатність українських підприємств і обумовила негативні структурні зміни в експорті.
Консенсус-прогноз складається в рамках проекту "Цілі розвитку тисячоріччя" Програми розвитку ООН. У його складанні беруть участь Міністерство економіки, Інститут економічного прогнозування НАН України, Міжнародний центр перспективних досліджень, МВФ, Інститут економічних досліджень і політичних консультацій, ТОВ "Альфа і К", "CASE Україна", Інститут еволюційної економіки, журнал "Експерт", Науково-дослідний економічний інститут, державний НДІ інформатизації і моделювання економіки.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас