Ні Кабмін, ні страхові компанії не хочуть бачити на українському ринку філії зарубіжних страховиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ні Кабмін, ні страхові компанії не хочуть бачити на українському ринку філії зарубіжних страховиків

720
Павло САЦЮК
Урядовий законопроект про внесення змін до Закону «Про страхування», що передбачає відкриття страхового ринку для філій іноземних компаній через 5 років після вступу України до СОТ, зазнав фіаско. Ініціатива Кабміну не була підтримана парламентаріями. На черзі до сесійної зали — законопроект на цю саму тему, підготовлений Лігою страхових організацій.
Профільна страхова організація ініціює створення для нерезидентів і вітчизняних компаній рівних умов на ринку. Щоправда, ця рівність передбачає запровадження низки обмежень, що ставлять під сумнів економічну доцільність відкриття філій. Серед них — необхідність створення для підрозділів іноземних компаній певного гарантійного депозиту, аналога статутного фонду. За задумом Ліги, його сума має бути не меншою за розмір статутного фонду страховика-резидента на момент реєстрації. Тобто для ризикових компаній — щонайменше EUR1 млн, для компаній страхування життя — EUR1,5 млн. Інакше кажучи, створення філії прирівняно до організації дочірньої структури з тією лише різницею, що нерезиденти зекономлять хіба що час і гроші на реєстраційних процедурах.
Крім того, на ринок не будуть допущені філії компаній, власний капітал яких становить менш ніж EUR150 млн, досвід роботи на ринку материнських компаній до 15 років і рейтинг фінансової надійності нижчий АА (остання норма дискутується). Це означає, що в разі прийняття законопроекту зарубіжним компаніям доведеться виходити на український ринок протоптаними стежками, купуючи вітчизняних страховиків або створюючи доньок. Подейкують, що «лігівський» законопроект має всі шанси бути прийнятим Верховною Радою, оскільки він дістав підтримку парламентських лобістів-страховиків.
В Україні сьогодні працюють 69 компаній з іноземним капіталом. Згідно з інформацією ЛСОУ, за підсумками минулого року найбільша частка у статутних фондах страховиків припала на британський капітал (25,3%), а також російські інвестиції (22,2%). Далі за списком ідуть Польща (15,8%) і Данія (14,1%).
Іноземці використовують різні схеми виходу на ринок. Найчастіше відкривають дочірню компанію — ВАТ чи ЗАТ, як це зробили АІГ і QBE, або купують вітчизняну компанію і вливають в неї значні інвестиції. Іноді операції проводилися не прямо, а через афільовані компанії.
За аналогічною схемою може найближчим часом відбутися входження на український ринок найбільшої німецької страхової групи Allianz, яка придбала російську групу «РОСНО» і через неї має намір отримати контроль над українською компанією «Геліос». Поки що про цю угоду офіційно не оголошено, однак подейкують, що вона відбудеться найближчим часом.
Як повідомив керівник однієї іноземної компанії, Allianz виходить на ринок через російську компанію, оскільки для німецької групи розвиток бізнесу в Україні наразі не є пріоритетним напрямом. Своєю чергою, РОСНО, ведучи консолідований баланс, може показувати німецьким акціонерам великі обсяги операцій. Але в перспективі найбільші світові оператори вважатимуть за краще бути представленими в Україні напряму.
Як розповів генеральний директор СК «QBE Україна» Олег Сосновський, компанії з іноземним капіталом поки що не мають великого бажання активно розвивати бізнес в Україні. За його словами, значною мірою це пов’язано з величезними масштабами кептивного бізнесу на українському страховому ринку. «На частку цих операцій припадає 90% угод, — вважає Сосновський, — що в абсолютному обчисленні становить близько 1,5 млрд грн». На його думку, коли реальний ринок зміцніє на порядок, інтерес великих іноземних операторів до нього різко зросте.
За словами голови правління СК «Веста» В’ячеслава Черняховського, демотивувальним чинником для приходу великих страховиків-нерезидентів є те, що багато великих корпоративних клієнтів продовжать страхуватися в кептивних СК. Тож освоєння страхового ринку має економічний сенс у міру становлення ринкового страхування і зростання його частки в загальному обсязі страхових платежів. Тоді ж підвищиться інтерес до освоєння сегмента фізосіб, на яких наразі орієнтується переважно НАСК «Оранта». «Якщо проаналізувати нинішню ситуацію, то навіть у разі виходу на ринок великого іноземного страховика йому буде складно конкурувати з Орантою, — вважає Черняховський. — Адже це передбачає величезні інвестиції в розбудову мережі філій по всій Україні».
Тим часом великі страхові компанії не бачать для себе жодних проблем, навіть якщо філії іноземців з’являться просто зараз. На думку президента АСТ «Бусин» Лариси Непочатової, приходу іноземних філій побоюються непрофесійні компанії. «Я не бачу в цьому нічого поганого, — зазначає вона. — Укрупнення бізнесу відбувається в межах глобалізації. У результаті слабкі компанії зникнуть, а великі стануть сильнішими».
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас