"Райффайзен" втрачає ексклюзивне право на переговори про придбання банку "Аваль" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Райффайзен" втрачає ексклюзивне право на переговори про придбання банку "Аваль"

Фондовий ринок
715
Наталія ЗАДЕРЕЙ
Група «Райффайзен» втрачає ексклюзивне право на переговори про придбання банку «Аваль», поступаючись ініціативою іншим іноземним інвесторам, готовим з апетитом проковтнути найбільші банківські установи країни.
Чи відбудеться придбання Авалю групою «Райффайзен» — інтрига номер один у вітчизняному банківському секторі. Австрійська група має право на ексклюзивні переговори до 31 травня, і Аваль заявив, що розраховує на вердикт Райффайзену до цієї дати.
Однак австрійці у цей термін вкладатися не збираються, оскільки формування консолідованого аудиторського звіту Авалю досі не завершене. Суперечливі відомості, що надходять з банків, свідчать про те, що переговори між сторонами просуваються аж ніяк не гладко.
Джерело з Авалю повідомило Контрактам, що на угоді з Райффайзеном у банку вже поставили хрест, мовляв, австрійці відмовилися. «Будуть переговори з британським і французьким банками», — сказав представник банку. Настрій же представників Райффайзену зовсім не вказує на те, що переговори про купівлю понад 80% акцій Авалю зайшли в глухий кут. Керівники Авалю і Райффайзенбанк Україна від офіційних коментарів поки що утримуються.
Продайте банк
Звернувшись за роз’ясненням до австрійського Raiffeisen Zentralbank, Контракти дізналися, що там також чули про оборудку, яка буцімто зірвалася. Однак у прес-службі RZB цю інформацію спростували і заявили, що холдинг продовжує вивчати Аваль. Потім будуть переговори про умови угоди, і тільки тоді прийметься рішення.
Слід зазначити, що з новин на корпоративних сайтах групи випливає, що Raiffeisen серйозно перейнявся метою стати банком номер один на українському ринку. Тим часом поки що відомо тільки про два великі українські банки, що продаються, — Аваль і Укрсоцбанк.
За інформацією джерел з Райффайзену, в банку вже готуються до злиття з Авалем, а також до звільнення з об’єднаного банку понад тисячі працівників. Можливо, саме така перспектива є причиною появи в Авалі розмов про те, що банк не ріднитиметься з Райффайзеном. Ще одна версія — невизначеність ціни оборудки. Натяки на те, що в червні Аваль почне переговори з іншими охочими його придбати, можуть бути спробою набити ціну.
Якщо взяти до уваги те, що процес залучення західного інвестора Авалем триває вже кілька років, запинка з Райффайзеном не видається дивною. Гальмує залучення інвестицій проблема, спільна для всіх банків, — усталена практика корпоративного управління та управління ризиками.
Раніше мусувалася інформація про входження до капіталу великих українських банків ЄБРР і МФК. Однак далі розмов справа не пішла. Тоді міжнародні фінансові організації зробили свій вибір на користь невеликих банків з прозорішою структурою. Неквапливість Райффайзену в прийнятті рішення може означати, що конкуренції з боку інших європейських банків австрійці не бояться.
Крім Райффайзену вірогідним претендентом на розвиток в Україні роздрібного бізнесу (і відповідно на купівлю Авалю) виглядає французький BNP Paribas, який нещодавно зареєстрував в Україні своє представництво. BNP Paribas розвиває корпоративний бізнес у Росії і навіть здійснив спробу придбати банк «Русский Стандарт», що займається споживчим кредитуванням. Не виключено, що оборудка, зірвавшись у Росії, спонукала французів спробувати щастя на українському ринку. Представник банку Домінік Меню, який курирує український напрям, заявляв, що BNP Paribas з цікавістю спостерігає за процесом продажу великих банків, який відбувається в українському банківському секторі, і не виключає участі в ньому. У прес-службі банку перспективи купівлі української фінансової установи коментувати відмовилися. Однак підтвердили бажання розвивати бізнес в Україні.
Крім Raiffeisen, Citibank і BNP Paribas в інтересі до роздрібного банкінгу в країнах СНД не помічена жодна велика фінансова група. Тому малоймовірно, що хтось окрім них зазіхатиме на українські мережеві банки.
Велика гра
Набагато більше охочих взяти участь у боротьбі за великого корпоративного клієнта. Другу спробу попрацювати в Україні робить Deutsche Bank, який знову відкриває в Україні своє представництво. Інтерес банку до великих проектів очевидний — банк підписав угоду про надання позики на суму EUR2 млрд Нафтогазу і зацікавлений, як кажуть у Міністерстві палива і енергетики, у кредитуванні електроенергетичних проектів. Проектами Укравтодору (автобан Київ — Одеса) крім Deutsche Bank цікавиться і британський Barclays Capital Bank.
Раніше експерти заявляли, що більше десятка західних банків готові відкрити в Україні свої представництва. А директор департаменту реєстрації і ліцензування банків НБУ Олександр Пархоменко повідомив про наявність заявки на створення в Україні банку із стовідсотковим іноземним капіталом.
У новинах про участь іноземців в тих чи інших українських проектах найчастіше фігурують німецький Deutsche Bank, французький BNP Paribas, голландський ABN Amro і британський HSBC. Усі вони вже мають дочірні структури в Росії і є потенційними претендентами на експансію в Україну.
Представники Deutsche Bank заявляли, що в Україні банк має намір зайнятися фінансуванням великих проектів, зокрема, за допомогою організації випусків єврооблігацій і синдикованих кредитів. BNP Paribas потенційно може розгорнути в Україні не тільки корпоративний, а й роздрібний бізнес. А ось у прес-службах ABN Amro і HSBC інтерес до розвитку бізнесу в Україні не підтвердили.
Про намір розширити свою присутність в Україні під час зустрічі з президентом України Віктором Ющенком заявив і голова правління Commerzbank Клаус-Петер Мюллер. Представництво Commerzbank працює в Києві вже тривалий час. За словами Мюллера, банк не заперечує відкрити в Україні свою філію.
Такий інтерес з боку глобальних гравців спонукав вітчизняних банкірів замислитися над власним майбутнім. Українські банки, відчуваючи загрозу з боку іноземних конкурентів з їх довгими і дешевими ресурсами, все частіше виявляють бажання займатися мікрокредитуванням і працювати з малим і середнім бізнесом. Водночас не факт, що прихід іноземців призведе до істотного переділу ринку.
Наприклад, у Росії присутні доньки практично всіх провідних світових установ, однак чільні позиції за банками з національним капіталом. На казахстанському ринку лідерство групі «Райффайзен» забезпечило придбання частки в одному з найбільших банків. На те, що іноземці, як правило, займають специфічну нішу і не прагнуть підім’яти під себе ринок, вказує і досвід роботи глобальних банків (Citibank, ING Bank) в Україні.
Інша справа — купівля західною установою мережевого українського банку. Авалю в разі придбання, за твердженням Moody’s, слід очікувати підвищення міжнародного рейтингу. Іноземні власники і підвищений рейтинг гарантують банку доступ до довгих і дешевих західних ресурсів. А розгалужена мережа відділень поряд з дешевими ресурсами забезпечить конкурентні переваги не тільки в сегменті великих корпоративних клієнтів, а й у роздробі. Зокрема, об’єднаний банк може запросто потіснити всіх своїх конкурентів на ринку іпотеки.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас