Через надлишок грошей банки змушені знижувати гривневі ставки, наближаючи їх до рівня валютних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через надлишок грошей банки змушені знижувати гривневі ставки, наближаючи їх до рівня валютних

Кредит&Депозит
223
Наталія ЗАДЕРЕЙ
Рекордний надлишок ліквідності, що накопичився у банківській системі, змушує банкірів різко знижувати ставки за гривневими депозитами. За останній місяць вартість річних депозитів у гривні у великих банках знизилася до 11-12%, тоді як на початку року ставки сягали рівня 18-20%. Дрібні банки знизили ставки за гривневими депозитами до 16-17%. Водночас ревальваційні сигнали уряду змушують банки, підвищуючи валютні ставки, підвищувати привабливість вкладів у доларах. Збереження такої тенденції означає, що невдовзі може статися те, чого давно прагнуть вітчизняна монетарна влада, — зближення гривневих і валютних ставок.
Рекордний надлишок
Тільки в березні, за даними Нацбанку, залишки коштів на коррахунках зросли на 44% — до 14 млрд грн. Грошовий надлишок, що утворився, банкіри вважають безпрецедентним. «Навіть минулого літа, коли надходили гроші під купівлю Криворіжсталі та інші великі приватизаційні операції, надмірна ліквідність оцінювалася нами у 5-5,5 млрд грн. Сьогодні, навіть після посилення Національним банком вимог щодо обов’язкового резервування, за нашими оцінками, надмірна ліквідність перевищує 7 млрд грн», — зазначає Олександр Слободяник, начальник управління стратегічного менеджменту та корпоративного розвитку банку «Надра».
Надлишок грошей у банках виник через зростання соціальних виплат та активну емісію гривні при скуповуванні Нацбанком валюти. Валюта, своєю чергою, текла в країну бурхливим потоком завдяки як надходженням від експорту, так і припливу коштів нерезидентів на придбання державних облігацій.
Враховуючи прагнення населення кредитуватись у валюті, банкіри дедалі більше замислюються над тим, що робити з надлишком гривні. За словами начальника департаменту обслуговування клієнтів УкрСиббанку Владлена Дєдкова, найбільший ресурсний профіцит у банках спостерігається саме по коштах у національній валюті. Крім того, вже в березні темпи приросту гривневих депозитів істотно випередили темпи приросту валютних (13,5% проти 0,7%). Ця тенденція непокоїть банкірів. Зокрема, голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін зазначає, що 90% депозитів формується в гривні, а 80% кредитів беруться у валюті.
Поки що проблем з доларовою ліквідністю банкіри не бачать. «У когось надлишок долара, комусь бракує. За рахунок міжбанківського ринку це можна вирівнювати», — вважає Слободяник. «Наш банк розміщує міські позики, і на наших рахунках перебувають кошти від розміщення, тому для банку валютні депозити не є визначальними для забезпечення ліквідності у валюті», — розповідає Марина Нестеровська, начальник департаменту роздрібного бізнесу банку «Хрещатик». Утім, крайнім заходом у разі збереження таких перекосів у структурі активів/пасивів банкіри вважають зниження гривневих ставок до рівня валютних.
Необхідність паритету
Владлен Дєдков вважає можливим досягнення гривневими ставками рівня валютних у довгостроковій перспективі. А ось на думку Бориса Тимонькіна, депозитні ставки по долару і гривні можуть зрівнятися вже восени. «Ставка по долару залишиться незмінною, а гривнева знизиться до 9%. Відповідно ставки за кредитами, як у гривні, так і в доларі, можуть дорівнювати 12-13%», — прогнозує банкір. Логіка такого прогнозу грунтується на очікуваннях зміцнення гривні. Зокрема, теоретично різниця між депозитними ставками в іноземній і національній валюті дорівнює очікуваному темпу зміцнення національної валюти.
Втім, у тому, що чинники, які нині сприяють зниженню гривневих ставок, мають довгостроковий характер, банкіри не впевнені. «Надалі на ситуацію мають вплинути скасування Нацбанком обов’язкового продажу експортерами частини валютної виручки, можливе зниження попиту на ОВДП з боку нерезидентів і, зрозуміло, зусилля НБУ зі стерилізації надмірної ліквідності. За таких умов темпи грошової емісії повинні сповільнитися, а зростання кредитування дасть можливість поступово абсорбувати надлишок ресурсів», — міркує Слободяник.
Таким чином, ситуація може розвиватися за двома сценаріями. У разі несприятливих макроекономічних умов гривневі ставки після різкого зниження можуть так само різко злетіти вгору, як це було торік. За сприятливого сценарію здійсниться мрія Нацбанку — гривневі ставки, як за депозитами, так і за кредитами, максимально наблизяться до доларових. Однак навіть у цьому випадку бажаного для Нацбанку зменшення валютних ризиків при кредитуванні не станеться. Банкіри вважають, що населення так само волітиме нести до банків гривню, а залучати долари.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас