У невеликих страхових компаній з’явився шанс залишитися в наймасовіших сегментах страхування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У невеликих страхових компаній з’явився шанс залишитися в наймасовіших сегментах страхування

697
Вікторія РАТНА
У невеликих страхових компаній з’явився шанс залишитися в наймасовіших сегментах страхування. Ліга страхових організацій обіцяє домогтися зниження непідйомної для дрібних страховиків вартості ліцензій.
Держфінпослуг знайшла простий та ефективний спосіб переділу ринку. Різке збільшення плати за ліцензування поставило під сумнів перспективи розвитку невеликих страхових компаній, неспроможних платити більше за право працювати з обов’язковими видами страхування. Утім, у страховиків доволі швидко знайшлася протиотрута. Компанія УСК «Веста» створила прецедент, домігшись у суді скасування розпорядження Держфінпослуг № 188 «Про встановлення плати за видачу ліцензій». Щоправда, комісія має намір оскаржити це рішення у вищих інстанціях. Тим часом у гру вступила Ліга страхових організацій, яка обіцяє вже через місяць відкоригувати методику розрахунку вартості ліцензування, зробивши цю процедуру доступнішою. Корективи в плани Ліги можуть внести лише кадрові перестановки у Держфінпослуг. На ринку активно циркулюють чутки про імовірну відставку голови комісії Віктора Суслова.
Суть питання
Виконання ліцензійних вимог, прийнятих Держфінпослуг згаданим вище розпорядженням, є необхідною умовою роботи страхової компанії. Тоді як самі умови ще на етапі обговорення проекту документа викликали різке неприйняття у страховиків через завищену плату за видачу ліцензій. Так, якщо раніше потрібно було платити 340 грн незалежно від виду страхування, то зараз, згідно з рішенням чиновників, упроваджено диференціацію плати за ліцензії за видом страхування. Суть її полягає в тому, що платити за право працювати з обов’язковими видами страхування доведеться набагато більше — близько 4-10 тис. грн. Крім того, в компанії має бути трирічний стаж надання таких послуг. Ціна добровільних видів страхування — від 2 до 4 тис. грн.
Як зазначають страховики, такі умови змушують їх відмовитися від деяких напрямів діяльності, оскільки платити за всі види їм не по кишені. Саме цю мету й ставила перед собою Держфінпослуг.
У комісії вважають, що дрібним компаніям не місце в наймасовіших сегментах ринку, тому й ліцензії їм отримувати не треба. Очевидно, що чиновники розраховують провести переділ ринку на користь великих компаній, готових платити більше, автоматично усуваючи дрібних конкурентів.
За іронією долі переплачувати за ліцензії у плани великих страховиків не входить. Надії регулятора на підтримку рішення більшістю страхових «важкоатлетів» не виправдалися. Страховики виступили єдиним фронтом проти такого регулювання ринку. Як наслідок — у боротьбу включилася Ліга страхових організацій.
Ліга уповноважена заявити
Президент ЛСОУ Олександр Філонюк вважає, що необхідно переглянути чинний порядок ліцензування і повернутися до вимог, раніше встановлених Законом «Про страхування» (ст. 38 «Ліцензійні умови»). Згідно з цим законом, рішення про встановлення плати за видачу ліцензій належить виключно до компетенції Кабміну і приймається відповідною постановою цього органу.
Комісії нічого не залишилося, як дати задній хід. Чиновники прийняли розпорядження, згідно з яким страховики отримають безстрокові ліцензії (зараз ліцензування необхідно проходити щорічно).
Розпорядження узгоджене з Держкомпідриємництва і в найближчий час буде направлене для реєстрації до Мін’юсту.
Утім, у Лізі вважають, що безстрокова видача ліцензій — лише одна з проблем. На думку Філонюка, необхідно переглянути і розробити критерії визначення розміру плати за ліцензію, які грунтуються на калькуляції витрат компаній. Фахівці ЛСОУ впевнені, що вартість ліцензії має розраховуватися для обов’язкових і добровільних видів, а також окремо в розрізі кожного виду страхування.
Довідка
Згідно з Розпорядженням Держфінпослуг від 28.08.2003 № 40 «Про затвердження Ліцензійних умов здійснення страхової діяльності» (розд. 1, п. 1.15), ліцензії на страхування життя видаються безстроково; на інші види страхування — на три роки. У разі повторної видачі ліцензії на цей вид страхування, якщо до страховика не застосовувалися заходи впливу, ліцензія видається на 5 років, якщо такі заходи застосовувалися, ліцензію може бути видано на 3 роки.
Коментарі
Чи обгрунтована плата за ліцензії?
Володимир ШЕВЧЕНКО,
голова правління ЗАТ «Європейський страховий альянс»:
— Я вважаю, що підвищення плати за ліцензії було запроваджено без прийняття аргументованих рішень і розрахунків. Це й викликало однозначно негативну реакцію ринку. Єдиний позитивний момент розпорядження Держфінпослуг полягає в тому, що з’явилася диференціація плати за отримання ліцензії на добровільні й обов’язкові види страхування. Якщо рішення комісії розглядати з погляду укрупнення ринку, то досягнення такої мети можливе лише за комплексного підходу, що включає проведення заходів не лише з ліцензування, а й з посилення вимог до статутних фондів, до наповнення й розміщення резервів СК.
Андрій ПЕРЕТЯЖКО,
президент СК «Скайд-Вест»:
— Якщо плату за ліцензії порівнювати з вимогами щодо формування мінімального статутного фонду (EUR1 млн), то вона невелика. Той, хто інвестує у страховий бізнес і зацікавлений у його розвитку, повинен мати достатні ресурси, щоб оплатити ліцензування. Крім того, підвищення плати змусить компанії структурувати свої портфелі. Ми розуміємо, які види страхування рентабельні, і від отримання десяти ліцензій готові відмовитися. Це види страхування, за якими сукупні платежі в Україні ледве перевищують 3-5 млн грн.
Ольга ЗАЙЦЕВА,
голова правління ЗАТ «Паливно-енергетична страхова компанія»:
— Вартість ліцензії економічно необгрунтована, безпрецедентно завищена й непорівнянна з вимогами щодо ліцензування в банківському секторі. Де-факто така ціна ліцензій — це просто новий податок на страхову діяльність, упровадження якого до компетенції регулятора не належить. Вартість ліцензії має дорівнювати 100 неоподатковуваним мінімумам.
Володимир ЗЕМБИЦЬКИЙ,
начальник управління страхування СК «ПРОСТО-страхування»:
— Плата за ліцензії на здійснення страхування має бути знижена, а її розмір — обговорюватися зі страховиками.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас